duminică, septembrie 8, 2024

Ultima ora

Sport

Peste 2,6 milioane de români îşi sărbătoresc onomastica de Sfânta Maria

Peste 2,6 milioane de români îşi sărbătoresc onomastica de Sfânta Maria, cele mai numeroase fiind femeile, transmite News.ro.

Aproape 2 milioane de femei poartă numele Maria sau derivate ale acestuia. Din cele 1.996.762 de femei, 1.486.913 se numesc Maria. Pe locul al doilea ca număr se află cele care se numesc Mariana – 264.991, urmate de cele care se numesc Mărioara – 51.460 şi de cele care poartă numele Marinela 50.873.

Numele întâlnite cel mai rar sunt Marusia – 806 şi Mery – 172.

Policlinica Buna Vestire Craiova

De asemenea, 652.539 de bărbaţi îşi sărbătoresc onomastica de Sfânta Maria, cei mai mulţi, 316.800, purtând numele Marian.

Naşterea Maicii Domnului, cunoscută ca „Sfânta Maria Mică”, marchează hotarul astronomic dintre vară şi toamnă. De asemenea, sărbătoarea anunţă începutul unor activităţi specifice, precum culegerea unor plante şi fructe tămăduitoare, bătutul nucilor, culesul viilor, semănatul grâului, orzului şi secarei de toamnă.

Potrivit tradiţiei populare, la sărbătoarea Naşterii Maicii Domnului, ca de altfel la orice mare praznic, nu se fac treburi gospodăreşti, nu se spală rufe, nu se face curăţenie în casă, ca să nu se atragă răul.

În popor se spune că în această zi vor fi ascultate mai ales rugăciunile femeilor care vor să aibă copii, dar şi ale celor însărcinate, pe care Maica Domnului le va ajuta să aibă o naştere uşoară. Şi cei care vor să se căsătorească se pot ruga în această zi Maicii Domnului, să-şi găsească perechea potrivită. În această zi, credincioşii ţin candelele aprinse în dreptul icoanei Fecioarei Maria şi împart din fructele toamnei, pentru morţi.

Maria este unul dintre cele mai răspândite şi venerabile nume din lumea creştină. În ciuda simplităţii sale, numele Maria este încărcat de semnificaţii profunde şi multiple interpretări.

Originea ebraică. Cea mai acceptată teorie este că numele Maria provine din ebraicul „Miryam”. În Biblie, Miryam a fost sora lui Moise şi Aaron, o profetă şi lideră a femeilor evreieşti. În ebraică, semnificaţia numelui Miryam nu este clară, dar sunt multe interpretări posibile. Una dintre acestea este „mărită”, „doamnă” sau „stăpână”, iar alta este „iubită” sau „dorită”, conform

Originea egipteană. O altă ipoteză interesantă sugerează că numele Maria ar putea deriva din cuvântul egiptean „mry”, care înseamnă „iubit” sau „iubire”. Această teorie se bazează pe faptul că evreii au trăit în Egipt timp de câteva secole înainte de a se întoarce în Canaan, astfel încât numele egiptene au influenţat, probabil, cultura evreiască.

Interpretări creştine. În contextul creştin, Maria este asociată cu Fecioara Maria, mama lui Iisus. De aceea, numele este legat de ideea de puritate, sfinţenie şi devotament. În acest sens, unii lingvişti cred că numele Maria ar putea însemna „stea de mare” (din latinul „stella maris”) sau „picătură de mare” (din ebraicul „mara” şi „yam” – „mare”).

Cultura hispanică şi latino-americană. În multe ţări vorbitoare de spaniolă, numele Maria este adesea folosit ca parte a unui nume compus, cum ar fi Maria José, Maria del Carmen sau Maria Teresa. Aceasta reflectă tradiţia catolică şi adesea adaugă o dimensiune spirituală şi de protecţie.

Cultura arabă. În lumea arabă, Maria apare sub forma Mariam, un nume foarte popular datorită respectului pe care Islamul îl are faţă de Fecioara Maria, mama lui Isa (Iisus în Islam). În această cultură, numele este asociat cu modestia şi puritatea.

Cultura anglo-saxonă. În ţările anglofone, Maria este folosit adesea ca un nume de mijloc sau într-o formă alterată, cum ar fi Mary, care a fost extrem de popular în secolele trecute. Numele este strâns legat de tradiţia biblică şi este asociat cu puritatea şi devotamentul religios.

Politica