sâmbătă, septembrie 7, 2024

Ultima ora

Sport

Ministrul de Externe: Vizele românilor pentru Statele Unite ar putea fi ridicate începând cu anul viitor

Vizele românilor pentru Statele Unite ar putea fi ridicate începând cu anul viitor, a declarat Ministrul de Externe, Luminița Odobescu. Ea spune că în luna octombrie „vom avea o primă indicație a ratei de refuz” și că „semnalele sunt pozitive”.

„Mai avem o lună, este foarte important să menținem ritmul eforturilor noastre”, precizează ea.

”Informațiile pe care le avem sunt unele pozitive, dar mai avem o lună, ca să spun așa, și este foarte important să menținem ritmul eforturilor noastre, eforturi care beneficiază de sprijinul autorităților americane și în special ale Ambasadei SUA de la București și vreau și pe această cale să mulțumesc doamnei ambasador și colegilor noștri pentru că este un lucru în echipă, este un lucru în echipă, inclusiv cu celelalte instituții ale statului român. Chiar astăzi am avut un dialog pe această temă cu doamna ambasador pentru a vedea exact unde suntem. Imediat după, deci, practic în octombrie vom avea o primă indicație a ratei de refuz, așa cum am spus, semnalele sunt pozitive, dar cum mai avem…

Policlinica Buna Vestire Craiova

Semnalele sunt pozitive, imediat după aceea, Departamentul de Stat va prezenta o informare Departamentului de Securitate Internă. Aceștia vor evalua împreună nu numai rata de refuz, ci și stadiul cooperării în materie, toate acestea vor fi prezentate ulterior Congresului și să sperăm practic că anul viitor, vedem foarte clar în funcție de procedură, vom putea să călătorim fără vize în Statele Unite. Aceasta este obiectivul comun. Lucrăm intens în această perioadă pentru…”, a declarat Luminița Odobescu, în exclusivitate pentru Digi24.

România încearcă să scadă rata de refuz sub 3%, pentru ca autorităților americane să primească români pe teritoriul SUA fără viză. Cel mai recent, această rată de refuz a fost de aproape 9%.

Până pe 30 septembrie, Guvernul României derulează campania „Calificăm România” care vizează includerea ţării noastre în Programul Visa Waiver. În luna iulie, premierul Marcel Ciolacu îndemna românii să aplice pentru reînnoirea vizelor.

„Lansăm și campania «Calificăm România» și ne propunem, făcând o analogie cu fotbalul, să calificăm Romania în programul Visa Waiver, având destinația de a călători în Statele Unite fără viză! Există o oportunitate uriașă, valabilă doar până pe 30 septembrie. De aceea rog toți cetățenii români care au vize valabile de tip B1 sau B2 și cei care au avut o astfel de viză trebuie să aplice pentru reînnoirea vizei. Așa vom atinge acea rată de refuz de maxim de 3% și sunt convins că, mobilizând cât mai mulți români în această campanie, vom călători în Statele Unite de anul viitor fără vize”, declara premierul Marcel Ciolacu, potrivit digi24.ro

Surse guvernamentale au declarat anterior pentru Digi24 că autorităţile din SUA ar urma să anunţe, pe 15 octombrie, o decizie privind ridicarea vizelor pentru români.

Politica