marți, octombrie 1, 2024

Ultima ora

Sport

Guvernul interzice distracțiile pe bani publici și taie bonusurile bugetarilor

Deficitul bugetar tot mai mare îi obligă pe guvernanți la măsuri de reducere a cheltuielilor în sectorul bugetar. Prin noua Ordonanță de Urgență care ar trebui să intre în vigoare din ianuarie 2025, se vor interzice distracțiile pe bani publici, noi credite, dar și intrarea în noul an cu datorii, notează adevarul.ro

Deficitul bugetar înregistrat de țara noastră este tot mai mare de la un an la altul. Cel mai probabil, în 2024, va depăși 7% din PIB. Mai mare decât anul trecut. Așa că, ministerul Finanțelor a realizat deja draftul unei Ordonanțe de Urgență care să asigure măsuri de austeritate mai ales în sectorul bugetar. Scopul declarat al ordonanței este de a aplica măsuri fiscal-bugetare pentru reducerea deficitului bugetar la finalul anului 2024. Aceste măsuri urmează să fie discutate cu primul-ministru, Marcel Ciolacu.

O parte a articolelor proiectului de Ordonanță se referă la reducerea cheltuielilor făcute de unitățile administrativ teritoriale sau de instituțiile publice. Articolul XXI, punctul 1 interzice organizarea de festivaluri, concerte și alte distracții comunitare finanțate din bani publici. Acestea vor putea fi organizate doar din sponsorizări.

Policlinica Buna Vestire Craiova

„În anul 2024, începând cu data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, instituțiile și autoritățile publice locale, indiferent de modul de finanțare și subordonare, pot finanța din fonduri publice organizarea de evenimente comunitare cum ar fi festivaluri, concerte, competiții locale, festivități, sărbători tematice, dar fără a se limita la acestea, numai în situația în care fondurile respective provin din donații și sponsorizări.(….) Sunt exceptate de la prevederile alin. (1) cheltuielile cu evenimentele ocazionate de sărbătorile publice stabilite prin lege precum și sărbătorile de sfârșit de an”, se arată în draftul ordonanței. 

Totodată în același draft mergând pe ideea de reducerea a cheltuielilor, la articolul XX se interzic proceduri de achiziție publică și angajamente legale, ale instituțiilor publice, pentru ”furnituri de birou”, pentru cărți, publicații,materiale documentare, consultanță și expertiză, pregătire profesională sau studii și cercetări. Cu excepțiile de rigoare.

De exemplu, sunt permise consultanțele și expertizele în cazul proiectelor cu fonduri europene aflate în derulare. Se închide robinetul fondurilor publice și pentru asociații și fundații cu excepția celor din domeniul sănătate și asistență socială. În plus, nu mai este permisă majorarea creditelor de angajament și creditele bugetare pentru investiții. Prin draftul noii ordonanțe a reducerii deficitului bugetar, ordonatorii principali de credite, adică primari sau președinți de Consilii Județene, trebuie să se asigure că încheie anul fără datorii.

De asemenea nu pot fi încheiate noi contracte, pe ultimele patru luni ale anului dacă sunt deja contracte neachitate din lunile anterioare.  

De noile prevederi vor fi afectați cei care lucrează, de exemplu, cu fondurile europene. Angajații Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene primesc bonus 50% din salariu. Aceste bonusuri nu vor mai fi încasate în ultimele patru luni ale anului, adică din septembrie până în decembrie, inclusiv.

Afectați vor fi angajații companiilor cu capital de stat care primeau tot felul de bonusuri pentru diverse activități sau cu ocazia anumitor sărbători. Noua ordonanță interzice acordarea de bonusuri sau creșteri salariale angajațiilor companiilor de stat dacă nu înregistrează profit sau sunt pe pierdere.

Tot în ultimele patru luni ale acestui an, instituțiile publice nu pot acorda angajaților diferite avantaje în natură.

„În anul 2024, în perioada septembrie 2024 – decembrie 2024 nu pot fi acordate avantaje în natură personalului angajat în autoritățile/instituțiile publice de natura combustibilului destinat deplasărilor în concedii de odihnă sau altor avantaje în natură care nu sunt în legătură directă cu exercitarea atribuțiilor de serviciu”, se arată în draft. 

Politica