duminică, septembrie 29, 2024

Ultima ora

Sport

Gorjeanul Toni Greblă, prins pe picior greșit de Curtea de Conturi

Anul trecut, Toni Greblă a câștigat peste 140.000 de euro din pensie, pensii speciale, salarii și diurne

Președintele Autorității Electorale Permanente, Toni Greblă, a fost descoperit de Curtea de Conturi cu venituri ilegale, conform informațiilor publicate de site-ul de investigații Snoop, care a obținut documentul oficial. Până în prezent, raportul nu a fost făcut public deoarece Curtea de Conturi, condusă de fostul membru PSD Mihai Busuioc, nu a prezentat acest raport în plenul Curții pentru discuție și aprobat, conform asingorj.ro.

Toni Greblă a fost ales președinte al Autorității Electorale Permanente pe 28 martie 2023. El a primit susținerea PSD și PNL pentru această funcție, iar propunerea a venit din partea partidului condus de Marcel Ciolacu, de care Greblă a fost membru.

Autoritatea Electorală Permanentă este o instituție esențială, responsabilă pentru monitorizarea finanțării partidelor și campaniilor, precum și pentru organizarea corectă a alegerilor. Anul trecut, Toni Greblă a câștigat peste 700.000 de lei (140.000 de euro) din pensie, pensii speciale, salarii și diurne.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Fost judecător la Curtea Constituțională, Toni Greblă, 71 de ani, a fost descoperit de Curtea de Conturi că a luat în plus 24.000 de euro, printr-un ordin emis de el, conform unui document al auditorilor publici, aflat în posesia publicației Snoop și pe care jurnaliștii de investigație îl publică astăzi. Curtea de Conturi a descoperit plățile supradimensionate făcute de AEP către Toni Greblă în primăvara lui 2024, la un an după instalarea în funcție. Dar, până acum, nu s-a aflat nimic despre banii pe care Curtea de Conturi i-a imputat șefului AEP pentru că raportul nu a ajuns în Plenul Curții de Conturi, unde consilierii aprobă rapoartele inspecțiilor și acestea ajung în documentul centralizat al Curții.

Pe 30 martie 2023, președintele Autorității Electorale Permanente a emis Ordinul 174. Acesta a fost contrasemnat de secretarul general de la acea dată, dar și de alte departamente Ordinul a stabilit un cuantum al indemnizație lunare pentru funcția de președinte al AEP la 31.500 de lei brut.

Datorită acestui Ordin, din prima zi de la instalarea în funcția de președinte, Toni Greblă a beneficiat de un salariu net de 18.427 de lei lunar, aproape 3.700 de euro la care se adaugă o diurnă de 1.600 de euro pe lună. Diurna de deplasare o primesc angajații care nu au domiciliul în București, chiar dacă au în București locuință de protocol de la RAAPPS și mașină de serviciu cu combustibil decontat.

În total, Greblă a câștigat de la AEP în 2023, doar din salariu și diurnă, un venit net de 5.300 de euro pe lună. Venitul lui anul trecut s-a dublat din pensie, ajungând la aproape 12.000 de euro net, pe lună. Numai că, potrivit Curții de Conturi, mărirea cu 50% a salariului, acordată prin propriul ordin, a fost ilegală. Și i-au cerut banii înapoi.

Politica