luni, septembrie 30, 2024

Ultima ora

Sport

Turistă salvată cu elicopterul din munții Retezat

Femeia a solicitat ajutor, după ce s-a prăbușit într-o zonă stâncoasă din partea nordică a Vârfului Retezat

Traseele montane către Vârful Retezat pot fi periculoase pentru drumeții neexperimentați. O turistă a suferit răni după ce a căzut de pe stânci, iar salvamontiștii au intervenit pentru a-i acorda ajutor.

Salvamont Hunedoara a intervenit, sâmbătă, în ajutorul unei turiste, care s-a accidentat în timpul unei drumeții pe traseul Râușor – Vârful Retezat (video – Salvamont Hunedoara). Potrivit salvamontiștilor, femeia a solicitat ajutor, după ce s-a prăbușit într-o zonă stâncoasă din partea nordică a Vârfului Retezat, conform Adevarul.

„În urma căzăturii, turista a suferit un traumatism sever (posibilă fractură) la picior. Din cauza condițiilor dificile de evacuare din zonă, s-a solicitat în sprijinul salvatorilor un elicopter care a preluat un salvator montan din Râușor și l-a troliat în zona unde se afla rănita, pentru acordarea primului ajutor și pentru evacuarea accidentatei”, a informat Serviciul public județean Salvamont Hunedoara.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Vârful Retezat, având 2.485 de metri înălțime și oferind numele masivului Retezat, se remarcă prin forma sa neobișnuită, asemănătoare cu o piramidă cu vârful tăiat, care strălucește acoperit de zăpadă în majoritatea anului.

Aspectul său a inspirat mai multe legende. Una dintre ele povestește că „uriașii” care dominau odinioară aceste locuri au fost înfrânți de un voinic. Acesta i-a tăiat capul unui căpcăun și l-a transformat într-un munte de piatră, cunoscut sub numele de Retezat.

Alţi autori l-au comparat cu o piramidă energetică şi i-au atribuit semnificaţii ezoterice. Vârful Retezat rămâne accesibil oaspeţilor săi, iar cei care nu se încumetă să îl exploreze îndeaproape îl pot admira de la distanţe impresionante: din Ţara Haţegului, Hunedoara şi Deva.

Politica