marți, octombrie 15, 2024

Ultima ora

Sport

Medicii DSP Dolj: „Vaccinarea salvează vieţi! Gripa și tusea convulsivă pot fi prevenite”

Vaccinarea oferă protecţie faţă de îmbolnăvire şi previne răspândirea agenţilor patogeni, spun medicii din cadrul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Dolj. Aceștia derulează în această lună o serie de activități de informare și educare cu privire la importanța vaccinării împotriva gripei și a tusei.

Acțiunile sunt desfășurate, în colaborare cu Autorităţile publice locale care au în subordine Asistenţii comunitari, Mediatorii sanitari, cu Cabinetele de Medicină de familie şi Ambulatoriile de specialitate şi cu Crucea Roşie Dolj, în cadrul Campaniei „Luna națională de prevenire a bolilor transmisibile”.

„Vaccinarea oferă protecţie faţă de îmbolnăvire şi previne răspândirea acestor agenţi patogeni între membrii familiei, prieteni, colegi de muncă, colegi de clasă şi în comunitatea extinsă.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Gripa, deşi de cele mai multe ori, este considerată o afecţiune banală, este o boală infecţioasă foarte contagioasă, cu morbiditate şi mortalitate semnificative. În fiecare an, gripa sezonieră este responsabilă pentru până la 50 de milioane de cazuri simptomatice în Uniunea Europeană/Spaţiul Economic European (UE/SEE) şi 15.000-70.000 de cetăţeni europeni mor din cauze asociate gripei. În ciuda duratei de obicei scurte a bolii, povara anuală economică şi medicală a gripei este substanţială.

În România, în sezonul 2023-2024 au fost confirmate cu laboratorul 2.246 cazuri de gripă, activitatea gripală fiind similară cu cea înregistrată din Europa, observându-se un trend ascendent,  cu 4-5 săptămâni mai tardiv faţă de cel din sezonul precedent.

Chiar dacă vaccinarea este cea mai eficientă formă de prevenire a gripei, în ultimele sezoane s-a observat o scădere a numărului de doze de vaccin gripal administrate. O acoperire vaccinală scăzută, va duce atât la acumularea de indivizi susceptibili, cât şi la scăderea imunităţii populaţiei. Astfel, ne vom putea confrunta cu o creştere a severităţii viitoarelor sezoane de gripă.

Tusea convulsivă sau „tusea măgărească” este o boală acută infecţioasă, cu contagiozitate crescută, produsă de bacteria Bordetella pertussis.

Afecţiunea este deosebit de periculoasă pentru sugari şi copii mici, deoarece poate determina complicaţii grave (pneumonie, encefalită etc.) şi chiar deces.

Se estimează că imunitatea determinată de boală nu este permanentă, ceea ce explică reinfecţia frecventă a unor pacienţi”, menționează dr. Narciza Dinică, medic primar sănătate publică în cadrul DSP Dolj.

La nivel european, de la jumătatea anului 2023 a fost raportată o creştere a numărului de cazuri de tuse convulsivă și a continuat în acest an. Unele țări au raportat decese cauzate de această boală.

În țara noastră, în primele șase luni din acest an, au fost înregistrate 417 cazuri de tuse convulsivă, majoritatea la copii. Cei mai afectaţi au fost nou-născuţii şi copiii din grupa de vârstă 1-4 ani.  Au fost înregistrate două decese, ambele la sugari, în municipiul Bucureşti şi în judeţul Iaşi, conform DSP Dolj.

„Tusea convulsivă poate fi prevenită prin vaccinare. În România, schema de vaccinare a copiilor împotriva tusei convulsive presupune vaccinarea cu trei doze de vaccin hexavalent DTPa-VPI-HB-Hib, administrate la vârsta de 2, 4 şi 11 luni, urmate de un prim rapel la vârsta de 5-6 ani şi un al doilea rapel la 14 ani. Ulterior, este necesar un rapel din 10 în 10 ani.

Vaccinarea împotriva tusei convulsive se efectuează în cabinetele medicilor de familie.

Campania naţională de Informare Educare Comunicare (IEC) „Luna națională de prevenire a bolilor transmisibile”, este coordonată metodologic de Ministerul Sănătăţii prin Institutul Naţional de Sănătate Publică şi este implementată local de Direcţiile de Sănătate Publică judeţene.

Pe teritoriul naţional, sub sloganul „Vaccinarea salvează vieţi!” se vor derula activităţi de implicare a personalului medical şi de informare a populaţiei. Se va evidenţia faptul că vaccinarea este cea mai eficientă metodă de prevenire a gripei şi tusei convulsive. Întârzierile în vaccinare şi absenţa vaccinării îi expun pe cei vulnerabili la riscul de îmbolnăvire şi , mai ales, de complicaţii ale bolii, inclusiv deces, şi cresc şansele de răspândire în colectivităţi şi în comunitate a agenţilor patogeni care le cauzează”, a mai explicat dr. Narciza Dinică, într-un comunicat de presă.

Politica