sâmbătă, octombrie 26, 2024

Ultima ora

Sport

Turismul viticol, tot mai popular în rândul turiştilor români şi străini

Turismul viticol a cunoscut în ultimii ani o expansiune semnificativă în România, tururile prin crame, degustările de vinuri, plimbările prin vii şi culesul strugurilor, devenind din ce în ce mai populare în rândul turiştilor români şi străini, susţin reprezentaţii unei agenţii care activează în industria turismului, potrivit Agerpres.

Deşi destinaţia cea mai uzuală pentru turismul viticol din România este Valea Prahovei şi zona Buzăului, sunt şi alte zone din ţară, cu crame de tip boutique, care încep să se remarce în zona acestui tip de turism, printre care şi zona Târnavelor.

„Cu 190.000 de hectare de vii, România se clasează pe locul al 13-lea mondial la producţia de vin şi pe locul 14 la consumul de vin, având totodată un mare potenţial în ceea ce priveşte turismul viticol. Acest sector a început să fie din ce în ce mai explorat începând cu perioada pandemiei, atunci când destinaţiile noi şi mai puţin aglomerate erau la mare căutare. Interesul pentru turismul viticol s-a menţinut şi în următorii ani, urmând ca investiţiile în acest domeniu să continue să crească”, potrivit Travel Communication Romania.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Valea Prahovei este una dintre destinaţiile lider ale acestui segment turistic, în special zona Dealului Mare, care a înregistrat o creştere semnificativă de vizitatori în ultimii ani. Urmând aceeaşi tendinţă, mai multe destinaţii din ţară au început să îşi dezvolte oferte de turism viticol. De asemenea, numeroşi producători de vinuri au investit în facilităţi moderne de cazare şi în organizarea de evenimente speciale, contribuind la creşterea atractivităţii acestor regiuni ca destinaţii de vacanţă.

„Situat într-o zonă cu numeroase atracţii viticole, Târgu Mureş şi-a îndreptat atenţia către dezvoltarea acestui segment de turism în ultimii ani. Astfel, cei care aleg Târgu Mureş pentru un city-break pot să completeze experienţa lor cu explorarea atracţiilor viticole din împrejurimi. Aici, ei pot participa la tururi de degustare la crame locale, pot lua parte la plimbări prin podgorii şi chiar la activităţi de recoltare a strugurilor. Un astfel de exemplu este Valea Târnavelor, sau „Mica Toscana a României”, o regiune care împărtăşeşte multe caracteristici cu celebrele podgorii italiene, precum solul favorabil şi climatul blând. Podgoria Târnave, denumită şi „Drumul Vinului” este faimoasă pentru vinurile sale spumante, cu soiuri precum Fetească Albă, Fetească Regală, Riesling italian şi altele care pot fi degustate de către turiştii dornici să descopere savoarea autentică a vinurilor locale”, se arată în analiza agenţiei din domeniul turismului.

Potrivit sursei citate, o activitate fascinantă pentru iubitorii de arhitectură dar şi pentru iubitorii vinurilor de calitate este explorarea castelelor şi conacelor din împrejurimile oraşului Târgu-Mureş. Astfel de destinaţii care nu ar trebui ratate de turişti sunt: Castelul Bethlen din comuna Bahnea, Castelul Gylaffy din localitatea Abuş, Conacul Hilibi Gal din Mica şi Castelul Rhedey-Rothenthal din Seuca.

Un alt exemplu este Podgoria Lechinţa, situată în nord-estul Transilvaniei, care produce vin sub brandul Liliac, cu sortimente precum Fetească Albă, Riesling Italian, Traminer Roz, Pinot Gris, Muscat Ottonel, Sauvignon etc.

De asemenea, în localitatea Mica, la o scurtă distanţă de Târnăveni, se află Villa Vinea, o cramă ce se întinde pe 70 de hectare, de-a lungul Târnavei Mici. Aici sunt cultivate 12 soiuri de struguri, atât autohtone, cât şi internaţionale, printre care Fetească Regală, Fetească Albă, Gewurztraminer şi Kerner.

Tot în apropiere de Târgu Mureş, la doar 28 de kilometri distanţă, oraşul Călimăneşti găzduieşte crama Petri, amenajată într-un fost conac, care încântă vizitatorii săi cu vinuri locale dar şi cu produse tradiţionale.

Politica