sâmbătă, septembrie 28, 2024

Ultima ora

Sport

Festivalul Călușului Vâlcean, la ediția a cincea!

Vineri, 21 iunie 2024, începând cu ora 17.00, are loc la Muzeul Satului Vâlcean – Festivalul Călușului Vâlcean, care anul acesta se află la a cincea ediție. Festivalul reunește mai multe formații de călușari care își vor dovedi măiestria în arta dansului.

Căluşul este dansul cel mai spectaculos din folclorul românesc și se joacă de Rusalii de către cete de bărbaţi şi băieţi pentru a alunga ielele sau strigoii din gospodăriile sătenilor şi pentru a-i proteja de boli şi alte rele. Obiceiul se mai păstrează astăzi în câteva sate vâlcene, în special în cele din sudul judeţului: Frânceşti, Măciuca, Bălceşti, Drăgoeşti şi Şirineasa, unde în fiecare an se sărbătorește festivalul căluşarilor locali.

„Îmbracă IA strămoșească și vino la CĂLUȘĂRIE! Vă așteptăm de la ora 17.00, cu muzică, voie bună și cu un spectacol oferit de călușari din Vâlcea, Sibiu și Olt! Intrarea este LIBERĂ!”, este mesajul transmis de organizatori: Consiliul Județean Vâlcea și Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Vâlcea.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Politica