sâmbătă, septembrie 28, 2024

Ultima ora

Sport

Jordan Bardella, „lupul tânăr” al extremei drepte franceze, candidat la funcţia de prim-ministru

Șeful partidului de extremă dreapta Rassemblement National (RN), Jordan Bardella (28 de ani), va fi candidatul partidului său, Adunarea Naţională (Rassemblement national, RN), la funcţia de prim-ministru al Franţei, a anunţat luni vicepreşedintele formaţiunii, Sebastien Chenu.

„Jordan Bardella a fost ales ca membru al Parlamentului European, deci el a fost « uns» deja de popor” şi „va fi candidatul nostru pentru a merge la Matignon”, reşedinţa oficială premierului francez, a declarat Chenu la postul de radio RTL.

Anunţul formaţiunii conduse până acum doi ani de Marine Le Pen intervine a doua zi după ce preşedintele francez Emmanuel Macron a anunţat dizolvarea Adunării Naţionale (camera inferioară a parlamentului) şi convocarea alegerilor legislative anticipate pe 30 iunie și 7 iulie ca urmare a succesului extremei drepte în alegerile europarlamentare, transmite France-Presse, potrivit Agerpres.

Policlinica Buna Vestire Craiova

În vârstă de doar 28 de ani, Jordan Bardella a reuşit să ridice RN cu mult înaintea taberei lui Emmanuel Macron, lăudându-se că a obţinut duminică un „scor istoric”, în ciuda criticilor privind lipsa sa de substanţă şi „duplicitatea” sa, comentează France-Presse.

Cu peste 31% din voturile exprimate duminică, Bardella a obținut cel mai bun scor din istoria RN într-un prim tur al unor alegeri naţionale şi a deschis calea pentru o a patra candidatură a lui Marine Pe Pen la preşedinţia ţării. În 2027, Le Pen va porni cu statutul de favorită.

Strategia de îmbunătăţire a percepţiei publice începută în urmă cu un deceniu de Marion Marechal, fiica lui Marine Le Pen, care a curăţat imaginea partidului şi a renunţat la declaraţiile antisemite şi rasiste ale fondatorului său, Jean-Marie Le Pen, îşi găseşte punctul culminant cu Jordan Bardella. Necunoscut publicului în urmă cu cinci ani, tânărul cu fizicul unui ginere ideal s-a impus în timp record într-un peisaj politic în plină reînnoire şi „a sedus toate categoriile”, rezumă expertul în sondaje publice Frederic Dabi.

Bardella îşi scoate în evidenţă originile modeste, de ascendenţă italiană şi crescut de mama sa într-o suburbie pariziană a clasei muncitoare, pentru a părea aproape de preocupările francezilor, și anume puterea de cumpărare, imigraţia și sentimentul de lipsă de securitate.

Membru al RN de la vârsta de 17 ani, el a urcat în ierarhie şi a devenit liderul acestei formațiuni politice în 2021, în timp ce Marine Le Pen, care a fost învinsă de două ori de către Emmanuel Macron, se pregăteşte pentru alegerile prezidenţiale din 2027. Bardella, care se mândreşte cu faptul că are peste un milion de urmăritori pe TikTok, este acuzat că are grijă de imaginea sa media mai mult decât să aprofundeze diferite dosare.

El este criticat de asemenea pentru absenteismul său din Parlamentul European, unde a fost ales pentru prima dată în 2019. Eurodeputata radicală de stânga Manon Aubry îl numeşte „deputatul fantomă”.

El „nu este foarte confortabil” în dosarele europene. „Este tăcut şi se ascunde”, spune un ministru din tabăra lui Macron.

La o reuniune organizată la Perpignan pe 1 mai, Bardella a pledat pentru o „Europă a naţiunilor”, „realităţilor”, „oamenilor”, „concretului”, „identităţii”, „frontierelor”, „comerţului echitabil, patriotismului economic, priorităţii naţionale, preferinţei europene”, relatează France-Presse, preluată de Agerpres.

Foto: Facebook/ Jordan Bardella


Politica