duminică, septembrie 29, 2024

Ultima ora

Sport

Tentativă de fraudă la vot, în Mehedinți

Update/ Centrul de Comunicare Județean Mehedinți:

„Până la ora 19.00, au fost semnalate 57, de incidente în legătură cu procesul electoral. Dintre acestea 33 nu s-au confirmat, iar 3 sunt în curs de verificare. Efectivele angrenate au intervenit operativ în cazul fiecărei sesizări luând măsurile prevăzute de lege atunci când a fost cazul. Au fost aplicate 15 sancțiuni contravenționale: 5 amenzi în valoare de 5.300 de lei și 10 avertismente. Totodată, s-au întocmit dosare penale pentru 6 posibile infracțiuni.

Sesizați orice încălcare a legii electorale la 112!”

Policlinica Buna Vestire Craiova

_______

„Până la ora 15.00, au fost semnalate 39 de incidente în legătură cu procesul electoral. Dintre acestea 15 nu s-au confirmat, iar 12 sunt în curs de verificare. Efectivele angrenate au intervenit operativ în cazul fiecărei sesizări luând măsurile prevăzute de lege atunci când a fost cazul. Au fost aplicate 9 sancțiuni contravenționale: 2 amenzi în valoare de 2.700 de lei și 7 avertismente.

Totodată, s-au întocmit dosare penale pentru 4 posibile infracțiuni.

Exemple:

  1. La data de 09 iunie a.c., Secția de Poliție Rurală Cujmir a fost sesizată cu privire la faptul că un bărbat de 55 de ani, din comuna Gârla Mare ar fi votat fără a avea acest drept.
    Din verificările efectuate de polițiști s-a stabilit că bărbatul de 55 de ani s-a prezentat la o secție de votare din Gârla Mare pentru a-și exercita dreptul de vot, iar în urma verificării în sistem a cărții de identitate s-a constatat că acesta nu are drept de a vota.

De asemenea, în urma insistențelor cetățeanului în cauză de a vota, președintele secției i-ar fi solicitat să dea o declarație pe propria răspundere, ulterior acesta exercitându-și dreptul la vot.
În cauză, s-a întocmit dosar penal, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de fraudă la vot.

  1. La data de 09 iunie a.c., ora 10.50, Poliția orașului Vânju Mare a fost sesizată de un apelant din comuna Pătulele cu privire la faptul că un bărbat de 65 de ani ar fi oferit o suma de bani unui alt bărbat de 45 de ani din aceeași localitate pentru a vota cu o anumită formațiune politică.
    Din cercetări s-a stabilit faptul că bărbatul de 45 de ani ar fi primit suma de 50 de lei pentru a cumpăra produse de la magazinul din localitate.
    În cauză, a fost întocmit dosar penal, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de coruperea alegătorilor.
  2. La data de 09 iunie a.c., ora 08.45, Poliția orașului Baia de Aramă a fost sesizată cu privire la faptul că la secția de votare nr. 76 din orașul Baia de Aramă este un conflict în desfășurare.
    La fața locului s-au deplasat polițiștii care, în urma verificărilor efectuate au stabilit că o femeie de 58 de ani, din orașul Baia de Aramă ar fi fost surprinsă de membrii comisiei de votare încercând să introducă în urna de vot un număr de 4 buletine ce aveau aplicată ștampila cu mențiunea ,,votat 09.06.2024″, pe care le avea asupra ei, deși anterior introdusese în urne buletinele de vot pentru care avea dreptul de alegător.
    În cauză, a fost întocmit un dosar penal pentru tentativă la infracțiunea de fraudă la vot.
  3. La data de 09.06.2024, ora 10:32, Poliția orașului Strehaia a fost sesizată prin S.N.U.A.U. 112, cu privire la faptul că la secția de votare nr.170, din localitatea Vlădica, unui cetățean i-au fost înmânate mai multe buletine de vot pe care le-a introdus în urna de votare.
    Din cercetările efectuate de polițiști s-a stabilit că membrii comisiei, din neatenție, i-ar fi înmânat unui cetățean un număr de 4 voturi pe care acesta le-ar fi introdus în urnă, fără a avea acest drept.
    În cauză, s-a întocmit dosar penal sub aspectul comiterii infracțiunii de frauda la vot.”

_______

UPDATE/

Vot cumpărat cu 50 de lei la Pătulele

Un bărbat în vârstă de 65 de ani din comuna Pătulele județul Mehedinți s-a ales cu dosar penal pentru coruperea alegătorilor după ce ar fi oferit suma de 50 de lei unui bărbat de 45 de ani din aceeași localitate pentru a vota cu o anumită formațiune politică. Din cercetările poliției s-a stabilit că acesta ar fi primit suma de bani pentru a cumpăra produse de la magazinul din localitate. Potrivit IPJMehedinți altui bărbat din comuna Cujmir, în vârstă de 55 de ani, i s-a întocmit dosar penal pentru fraudă la vor, întrucât în urma verificărilor s-a stabilit că acesta nu avea dreptul de a vota.

Iulian Gogonea

––––

O femeie de 58 de ani, din Baia de Aramă, Mehedinți, s-a ales cu dosar penal după ce ar fi încercat să introducă într-o urnă mai multe buletine de vot.

„La data de 09 iunie a.c., ora 08.45, Poliția orașului Baia de Aramă a fost sesizată cu privire la faptul că la secția de votare nr. 76 din orașul Baia de Aramă este un conflict în desfășurare.
La fața locului s-au deplasat polițiștii care, în urma verificărilor efectuate au stabilit că o femeie de 58 de ani, din orașul Baia de Aramă ar fi fost surprinsă de membrii comisiei de votare încercând să introducă în urna de vot un număr de 4 buletine ce aveau aplicată ștampila cu mențiunea ,,votat 09.06.2024″, pe care le avea asupra ei, deși anterior introdusese în urne buletinele de vot pentru care avea dreptul de alegător.” – IPJ Mehedinți

Polițiștii fac cercetări pentru tentativă la infracțiunea de fraudă la vot.

Se fac cercetări și la Strehaia, după ce președinții unor secții de votare ar fi plecat cu ștampilele de control acasă.

„La data de 08 iunie a.c., ora 22.08, Poliția orașului Strehaia a fost sesizată de un bărbat de 37 de ani cu privire la faptul că președinții a 4 secții de votare din orașul Strehaia ar fi plecat la domiciliile lor cu ștampile de control ale secțiilor de votare.

Din verificările efectuate de polițiști s-a stabilit că după sigilarea căilor de acces ale celor patru secții de votare folosind ștampilele de control, președinții acestor secții ar fi plecat cu ștampilele de control la domiciliu.

Cu privire la aceste aspecte a fost informată Autoritatea Electorală Permanentă-Direcția Județeană Mehedinți pentru dispunerea de măsuri legale.”- IPJ Mehedinți

Știre în curs de actualizare

Politica