luni, octombrie 28, 2024

Ultima ora

Sport

Puterea transformării comunei Scăești vine de la o femeie

Mihaela Mateescu a reușit să aducă investiții fără precedent în localitatea pe care o administrează de mai bine de 9 ani

O comunitate mică se dezvoltă pe zi ce trece datorită eforturilor, viziunii și determinării unui primar care și-a dedicat tot timpul proiectelor de dezvoltare ale comunei Scăești.

După mulți ani de experiență în administrație, Mihaela Mateescu a ajuns, prin demersurile sale, să asigure o viață mai bună pentru cei peste 2000 de locuitori din localitate.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Schimbarea a început să se vadă în comuna Scăești după ani de muncă și proceduri greoaie de atragere a finanțărilor necesare marilor proiecte de infrastructură.

„Fiind o localitate mică, bugetul este insuficient. Nu puteam să facem investiții importante doar din banii proprii, așa că am depus eforturi să scriem proiecte eligibile și să aducem bani în comună. În timp, au început lucrările și oamenii și-au dat seama că duc la bun sfârșit ceea ce îmi propun”, explică Mihaela Mateescu, primarul localității Scăești.

În acest moment, mai multe proiecte sunt în implementare. Fie că este vorba de infrastructura mare de drumuri sau utilități sau de investiții în școli, toate arată că lucrurile se îndreaptă în direcția cea bună.

Fondurile europene, buget consistent pentru investiții

„Proiectul pentru construirea rețelei de apă și canalizare este în faza de probe, iar în următoarele lui se va finaliza și recepția lucrărilor. Peste 36 de milioane de lei este valoarea întregului demers, cu fonduri guvernamentale nerambursabile. De asemenea, au început lucrările de asfaltare a străzilor comunale, cu fonduri prin Planul Național de Investiții «Anghel Saligny» care depășesc 9 milioane de lei. Pe un traseu de 3 kilometri s-a turnat deja primul strat de asfalt și urmează să se toarne și stratul de uzură”, declară primarul comunei.

Fondurile europene au asigurat și ele un buget consistent pentru investiții. Au fost deja câștigate două proiecte depuse prin Planul Național de Redresare și Reziliență și se află în procedură de licitație.

“Pentru educație am atras bani din mai multe surse. Reabilitarea, modernizarea și extinderea Școlii Gimnaziale Valea lui Pătru urmează să înceapă cu bani obținuți de la Agenția Fondului de Mediu. Dotarea acestei școli, ca și dotarea Școlii Gimnaziale din satul Scăești, se va face cu un proiect de aproape 600.000 de lei, care va asigura achiziția de mobilier, materiale didactice și echipamente digitale. Aducem astfel sistemul educativ din localitate la standarde europene”, explică Mihaela Mateescu.

Comuna Scăești urmează să beneficieze de proiecte noi în următoarea perioadă. În planurile de dezvoltare ale primarului se regăsesc proiecte de finalizare a tuturor străzilor comunale, de modernizare a drumurilor de exploatare agricolă, aducțiunea de gaze naturale, înființarea unui parc fotovoltaic care să asigure consumul de energie electrică pentru iluminatul stradal și clădirile publice, dar și amenajarea unui teren de sport, lucrare ce urmează să înceapă în cel mai scurt timp.

Au început lucrările de modernizare a drumului județean 606A. Reabilitarea arterei județene se va realiza de la kilometrul 18, pe tronsonul cuprins între localitatea Scăești și limita cu județul Mehedinți, traversând localitățile Scăești, Valea lui Pătru, Salcia, Argetoaia, Iordăchești și Piria, pe o lungime de 25 de kilometri. Lucrările cuprinse în proiect vor conduce la îmbunătățirea condițiilor de circulație și a fluenței traficului. În acest fel, zona va beneficia de o mobilitate crescută a populației, de dezvoltarea zonei rurale traversate de drumul modernizat, contribuind la creșterea standardelor de viată ale locuitorilor și ale activităților productive, inclusiv la revigorarea activităților economice și sociale. Acest obiectiv este realizat de Consiliul Județean Dolj și a fost aprobat pentru finanțare din Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”, valoarea alocată fiind de 130 de milioane de lei.

CE AM REALIZAT

  • Dotarea cu mobilier și echipamente digitale a celor două școli
  • Înființare centru medical de zi
  • Modernizarea rețelei de alimentare cu apă
  • Înființare rețea de canalizare
  • Modernizare străzi comunale – 3 km
  • Modernizarea clădirii Școlii Gimnaziale Valea lui Pătru
  • Construire cămin cultural în Scăești

CE ÎMI PROPUN

  • Înființare parc fotovoltaic în Valea lui Pătru
  • Elaborare PUG
  • Asfaltare drumuri agricole
  • Amenajare teren de sport
  • Aducțiune gaze naturale
  • Modernizarea tuturor străzilor comunale

PROFIL DE PRIMAR

Mihaela Mateescu are 50 de ani și o experiență de 17 ani în administrație publică. Deși are rădăcini în județul Bacău, s-a format ca profesionist în zona Olteniei, iar comuna Scăești i-a devenit locul cel mai drag și pentru binele căruia și-a dedicat deja 12 ani din viață. În anul 2012, a ocupat funcția de viceprimar, iar doi ani mai târziu a preluat prerogativele de primar. Pentru prima dată s-a înscris în competiția electorală în anul 2016, pentru a-și putea continua proiectele deja începute. Oamenii au avut încredere în ea și a devenit primar cu toate atribuțiile. Timp de două mandate a reușit să facă pentru Scăești ceea ce nu reușise nicio administrație anterioară, în ciuda problemelor legate de finanțare sau de obstacolele întâlnite.

Mihaela Mateescu, primarul comunei Scăești: „Comuna Scăești îmi este astăzi casă și locul unde m-am desăvârșit ca om. Deși mulți m-au contestat pentru rădăcinile mele sau pur și simplu pentru faptul că sunt femeie, m-am zbătut să arăt că sunt un om al locului, dedicat și implicat în problemele comunității. Am trecut peste multe obstacole în ultimii 9 ani și am reușit să atrag finanțări cu o valoare imensă pentru mica noastră localitate.

Sunt un om cu înclinații social-democrate, de aceea, încă de la început, am candidat ca reprezentant al organizației județene a PSD Dolj. În această formulă m-am simțit susținută, apreciată și ajutată să duc la bun sfârșit proiectele mele administrative. Pe 9 iunie, continui alături de echipa PSD Dolj și vin în fața oamenilor cu garanții, nu cu promisiuni. Am alături de mine o echipă cu oameni noi, care vin să sprijine proiectele comunității noastre. Sunt persoane tinere, dar și cu experiență, profesioniste și integre, pe care mă bazez să dezvoltăm comuna Scăești. Împreună am transformat comuna Scăești! Împreună mergem mai departe!”

LISTA CONSILIERILOR

1. Mateescu Mihaela

2. Popescu Ion

3. Cioacan Gheorghe

4. Lăpădat Constantin Claudiu

5. Bucă Statie Mitică

6. Rotocol Dragoș Claudiu

7. Ștefan Viorica Mariana

8. Miu Nicolae Laurențiu

9. Grosu Violeta Antuaneta

10. Ciciu Gabriela Mirela

11. Stoian Sorin

12. Bonoiu Tincuța

13. Roșu Nicolae

14. Pavel Ionuț Cosmin

Comandat de PSD Dolj, executat de Inter Regional Management, CUI mandatar financiar 21240002.

Politica