marți, octombrie 29, 2024

Ultima ora

Sport

Alegeri 2024. Când poate fi solicitată urna mobilă

Urna mobilă poate fi cerută doar de către cei care nu pot ajunge din motive obiective la secția de votare pentru alegerile locale și pentru alegerile europarlamentare, dar aceștia sunt obligați prin lege să anexeze documente justificative care să ateste calitatea de persoană netransportabilă. În secțiile de votare din străinătate nu se va folosi această urnă, ci doar în România va fi disponibilă.

Concret, cei care au dreptul să solicite urna mobilă sunt persoanele care nu se pot deplasa din cauza unei boli, cei internați în spital, persoanele cazate într-un cămin pentru vârstnici, persoanele reținute, arestate preventiv sau aflate în arest la domiciliu sau în închisoare, scrie libertatea.ro

Persoanele netransportabile, din motive medicale, juridice sau sociale, pot solicita urna specială numai dacă cererea e însoțită de un act care să confirme imposibilitatea de deplasare, până pe 7 iunie, dar și în zilele de 7-9 iunie, în anumite intervale orare.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Cererile pot fi depuse atât prin e-mail, cât și fizic, la biroul electoral de circumscripție locală, până la data de 7 iunie. Depunerea cererilor în preziua votării se va face în intervalul orar 18.00-19.00 în secțiile de votare, iar în ziua votării până în ora 14.00.

Pe 9 iunie, o echipă formată din doi membri ai biroului electoral se va deplasa la locul unde se află alegătorul, cu urna specială și materialele necesare. Alegătorul trebuie să arate un act de identitate și să semneze lista electorală, apoi primește buletinele de vot și ștampila.

Înainte ca echipa biroului electoral al secției de votare să vină la persoanele care nu pot vota, președintele biroului electoral al secției solicită operatorului să verifice dacă persoanele respective și-au mai exercitat dreptul de vot în aceeași zi. Fiecare secție de votare are o singură urnă specială, care trebuie să fie la ora 22.00 înapoi la secția de votare.

Foarte important, alături de completarea cererii, documentele care dovedesc că nu puteți merge la secția de votare sunt esențiale. Președintele secției de votare va controla aceste documente și dacă el consideră că cererea nu se justifică, o va refuza.

Campania electorală a început pe 10 mai și se va încheia pe 8 iunie, la ora 7.00. Votul va începe pe 9 iunie la ora 7.00 și se va încheia la ora 22.00, dar președinții secțiilor de votare pot decide închiderea urnelor la ora 23:59, dacă este necesar.

În secțiile de votare din România, se va folosi o singură urnă mobilă atât pentru alegerile europarlamentare, cât și pentru cele locale, în timp ce în secțiile din străinătate aceasta nu va fi utilizată, deloc.

Foto: arhivă

Politica