sâmbătă, octombrie 5, 2024

Ultima ora

Sport

CJ Olt spune STOP violenței și consumului ilicit de droguri

Consiliul Județean Olt ia parte la Campania ”Ia atitudine! Spune STOP violenței și consumului ilicit de droguri!”, desfășurată de Inspectoratul de Poliție Județean Olt în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Olt, Centrul Județean de Resurse și de Asistență Educațională Olt, Centrul Regional de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Craiova și Direcția Județeană de Sport Olt, un proiect de hotărâre în acest sens urmând a fi aprobat de aleșii județului, în ședința din 30 mai. Se va aproba, de asemenea, un protocol de colaborare cu Inspectoratul de Poliție Județean Olt, pentru această campanie.

„Analizând infracționalitatea înregistrată în incinta şi zona adiacentă unităţilor de învăţământ preuniversitar din judeţul Olt în cursul anului 2023, se constată faptul că în incinta și zona adiacentă unităților de învățământ preuniversitar din județul Olt, au fost sesizate 65 de infracțiuni, cu 6 infracțiuni mai puțin decât în anul 2022. Principale categorii de infracţiuni sesizate în unitățile de învățământ preuniversitar sau în zona adiacentă acestora în anul 2023 sunt lovirile sau alte violenţe (40) şi vătămarea corporală din culpă (12 fapte). La nivelul jud. Olt se observă o creștere a numărului de infracţiuni din tipologia celor menționate. Din punct de vedere al mediului în care au fost comise, 36 de fapte au fost comise în mediul urban, iar 29 de fapte au fost sesizate în mediul rural. În ceea ce privește categoria de vârstă a victimelor infracțiunilor sesizate, se observă că cele mai multe dintre acestea au vârsta cuprinsă între 11 și 16 ani, respectiv în 41 de fapte din cele 65. (…) Totodată, având în vedere creșterea exponențială a consumului de droguri la nivel național, cu precădere a drogurilor sintetice, se impune intensificarea activităților specifice de prevenire a consumului de droguri în comunitate și în mediul școlar, în vederea conștientizării minorilor și tinerilor, care reprezintă principala categorie vulnerabilă predispusă la consumul de droguri sau alte substanțe psihoactive prin organizarea de sesiuni informative în sistem integrat în vederea diminuării și prevenirii consumului acestora”, menționează, în documentația de avizare a proiectului, reprezentanții CJ Olt.

Între măsurile ce pot fi luate pentru reducerea fenomenului infracțional în rândul minorilor, aceștia menționează că la nivelul judetului Olt se vor desfășura activități informativ-educative și de punere în aplicare a normelor legislative privind prevenirea violenței fizice și psihologice (bullying) și a consumului de droguri în unitățile de învățământ preuniversitar, în baza Campaniei ”Ia atitudine! Spune STOP violenței și consumului ilicit de droguri!”.

Policlinica Buna Vestire Craiova

„Întrucât, conform studiilor, grupul care prezintă vulnerabilitate la factorii de risc este reprezentat de elevii cu vârsta cuprinsă între 11 – 15 ani, aspect ce reiese și din analiza incidentelor școlare înregistrate în unitățile de învățământ preuniversitar din județul Olt în anul 2023, campania se va adresa cu predilecție acestei categorii de vârstă, respectiv elevilor claselor gimnaziale și elevilor de clasa a IX-a de liceu din unitățile de învățământ preuniversitar din județul Olt”, potrivit administrației județene.

Campania a început deja în aprilie și se desfășoară până pe 21 iunie,

Între alte activități, se numără organizarea unui concurs în rândul elevilor pe tema elaborării unui material de informare și prevenție: un Logo privind siguranța școlară și un slogan de însoțire a Logo-ului pentru prevenirea violenței școlare, sub forma unui afiș pe suport de hârtie.

CJ Olt va contribui la finanțarea campaniei cu suma de 7.000 lei din care se vor achiziționa cumpăra pliante cu informații și recomandări antivictimale și antiinfracționale, ce vor fi distribuite elevilor, dar și obiectele necesare pentru acordarea a 12 premii constând în echipament sportiv: mingi de baschet/plăci de skateboard, rachete de badminton/joc rummy, precum și truse de desen/pictură.

Politica