Raport îngrijorător: Salata, mărarul și roșiile din serele românești, pline de pesticide

Delia Pătru
2 Min Read

Experții fitosanitari au analizat peste 1300 de probe de legume din România și au găsit în peste 40% dintre ele urme de substanțe periculoase, o cifră dublă față de anul anterior. Cele mai periculoase sunt mărarul, salata și roșiile.

Raportul a fost realizat în 2023 de Autoritatea Națională Fitosanitară, după ce au fost analizate probe din marile bazine legumicole din sudul țării.

Cele mai periculoase sunt mărarul și salata, 67% dintre probele luate la acestea indicând prezența pesticidelor, precum și roșiile, cu 64% din probe indicând substanțe periculoase pentru sănătate, scrie digi24.ro

La unele produse, cantitățile de pesticide detectate au fost cu mult peste nivelul maxim admis.

Medicul Radu Țincu a explicat la Digi24 că expunerea îndelungată la aceste pesticide are impact pe termen lung și mediu – poate duce la apariția cancerului limfatic, gastric, mamar, uterin, la leucemie și dereglarea funcților endocrine.

Potrivi medicului, studiile au arătat în ultimii 10-15 ani că expunerea îndelungată la pesticide duce la boli neurologice degenerative. El a recomandat ca legumele și fructele să fie spălate foarte bine, timp de câteva minute înainte de a fi consumate.

Foto: pixabay

Salata, roșiile și mărarul din serele din sudul țării sunt pline de pesticide și ne expun la cancer și leucemie. Raport îngrijorător Citește mai mult la: https://www.digi24.ro/stiri/economie/agricultura/salata-rosiile-si-mararul-din-serele-din-sudul-tarii-sunt-pline-de-pesticide-si-ne-expun-la-cancer-si-leucemie-raport-ingrijorator-2721731Informaţiile publicate pe site-ul Digi24.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 120 de caractere.
Distribuie acest articol