joi, octombrie 3, 2024

Ultima ora

Sport

Farmaciile pot vinde antibiotice fără rețetă

Românii pot cumpăra antibiotice fără reţetă, însă doar pentru un tratament de trei zile, adică doza de urgenţă. Ministerul Sănătății a schimbat modul în care sunt prescrise și eliberate pastilele, ca să limiteze consumul excesiv al acestora.

Tratamentul dat de medic va fi eliberat în baza unei prescripții, care se va reține în farmacie și doar în cazuri de urgență farmaciștii pot oferi pastilele necesare pentru trei zile.

De asemenea, farmaciștii vor păstra toate informațiile într-un sistem, astfel că oamenii nu vor putea să încerce să-și facă rost de antibiotice în mai multe locații.

Policlinica Buna Vestire Craiova

„Medicii trebuie să prescrie într-un anumit fel aceste medicamente, cu serie și număr la rețete și să aibă anumite câmpuri, deci și din partea medicilor și a farmaciștilor sunt anumite reguli în plus de respectat. Farmacistul, prin cunoștințele pe care le are, poate să evalueze dacă este sau nu o urgență și dacă este de competența lui să poată să elibereze un antibiotic”, spune Florina Bonifate – preşedinte Colegiul Famaciştilor Galaţi, potrivit digi24.ro

Cei mai mulți români sunt conștienți de pericolul administrării de antibiotice fără recomandare de la medic. În ciuda măsurii însă, există riscul ca unele persoane să facă excese.

Politica