sâmbătă, octombrie 5, 2024

Ultima ora

Sport

Cărţile de identitate normale emise după 31 decembrie pot fi folosite ca documente de călătorie în străinătate

Guvernul a aprobat joi o ordonanţă care prevede că, până la punerea în circulaţie la nivel naţional a cărţilor de identitate electronice, românii pot circula în străinătate cu cărţile de identitate normale emise după data de 31 decembrie 2023.

Măsura este luată pentru a nu îngrădi dreptul la libera circulaţie a cetăţenilor până la punerea în circulaţie, la nivel naţional, a cărţii electronice de identitate, scrie Agerpres.

Astfel, cărţile de identitate emise până la data de 31 decembrie 2023, aflate în termen de valabilitate, vor constitui document de călătorie în statele membre ale Uniunii Europene, precum şi în statele terţe care le recunosc ca document de călătorie, în condiţiile stabilite de reglementările europene.

Policlinica Buna Vestire Craiova

În luna ianuarie din acest an, Cătălin Giulescu, șeful Direcției Evidența Populației din MAI, a anunțat la Guvern că emiterea primelor 5 milioane de cărți electronice de identitate va fi suportată din fondurile PNRR, urmând ca ulterior să fie găsite alte surse de finanțare, inclusiv de la buget, pentru ca cetățenii să nu dea bani pe prima emitere a unui astfel de act.

Guvernul Ciolacu a redus alocarea financiară prevăzută inițial în PNRR pentru așa numitele buletine cu cip, în urma negocierilor cu Executivul European. Dacă inițial era vorba de 200 milioane de euro pentru 8,5 milioane de cărți electronice de identitate, în PNRR-ul revizuit suma a fost redusă la 150 milioane de euro pentru 5 milioane de acte.

Executivul pregătește acum mecanismul prin care va suporta costul primelor buletine cu cip.

Politica