Dieta carpato-danubiană este o alimentație omnivoră, adică se recomandă consumul tuturor grupelor de alimente, de origine animală sau vegetală. Conform doctordebine.protv.ro, acestea sunt:
- Legume de toate categoriile și culorile, cu cât mai proaspete, cu atât mai sănătoase.
- Fructe cât mai variate, de preferat să fie consumate întregi și nu în formă lichidă (sucuri).
- Cereale și produse cerealiere, cum sunt pâinea, produsele de panificație, pastele, orezul în forma lor integrală (pe cât posibil se vor evita formele rafinate).
- Lapte, iaurt, brânzeturi
- Ouă
- Alimente bogate în proteine, de origine animală (carnea slabă, de preferat albă, pește, fructe de mare) sau de origine vegetală cum sunt leguminoasele (fasolea, lintea, mazărea, soia).
- Nuci, alune și semințe cât mai variate
- Uleiuri vegetale
Maria Moţa, membră a Asociaţiei Europene pentru Studiul Diabetului (EASD), susţine că deşi dieta carpato-danubiană este extrem de benefică în cazul obezităţii şi diabetului, aceasta nu este promovată suficient.
„Dieta mediteraneană presupune să avem acces la peşte, la fructe de mare, la noi cumva e mai limitat spre deosebire de ţările mediteraneene, fiindcă acolo nu se conservă şi le pot consuma proaspete. Ingredientele sunt mai indicate acolo unde ele există (…) Această dietă merită popularizată, pentru că discutăm de acest regim de trei-patru ani şi mi se pare că noi nu l-am mediatizat şi nu l-am transmis suficient”, explică specialista.







