luni, octombrie 28, 2024

Ultima ora

Sport

70.000 de olteni nu au acces la apă

Peste 70 de mii de olteni nu au acces la apă. Anunțul a fost făcut de prefectul de Olt, Mario De Mezzo, într-o conferință de presă în care a prezentat situația populației din județ care beneficiază de utilități. Potrivit acestuia, și în ceea ce privește racordarea la gaze naturale situația este gravă.

Potrivit Prefectului, cifrele au fost puse la dispoziție de primării și Direcția de Statistică Olt.

„Am anunţat data trecută că am solicitat statistici de la unităţile administrativ-teritoriale (UAT n.r.), de la primăriile din judeţul Olt. De la toate primăriile am primit date, le-am centralizat.
Instituția Prefectului a făcut acest lucru şi am rugat Direcţia Judeţeană de Statistică să ne ajute cu interpretarea anumitor date, bazându-ne pe faptul că este ceea ce dumnealor fac zi de zi şi cu siguranţă se descurcă mai bine decât mine să interpreteze aceste date. Pot să vă spun statisticile pe care le-am cerut sunt pe apă, canal și gaze naturale. Pot să vă spun că în anul 2023, 25% din primăriile din judeţ nu sunt conectate la sistemul public de apă, 70.353 de persoane nu au acces la apă. În județul Olt al anului 2023, 70.000 de oameni nu au acces la apă. La canalizare, 60% din UAT-uri nu sunt conectate la sistemele de canalizare. 45 dintre cele 112 UAT-uri nu au toate grad de acoperire de 100%, iar 46 de comune, aproximativ 35%, dar cred că este un pic peste, au zero canalizare. Eu doar prezint datele, eu nu fac judecăţi de valoare, nu emit verdicte, doar prezint datele şi trag semnale de alarmă atât pentru locuitorii municipiului Slatina şi ai judeţului Olt, cât şi pentru autorităţile locale care poate ştiu, poate nu ştiu aceste cifre”, a spus, conform evenimentdeolt.ro, prefectul județului.

Policlinica Buna Vestire Craiova

În ceea ce privește racordarea la gaze naturale, De Mezzo a afirmat: „La gaze naturale, la nivelul judeţului Olt, 15 din 112 localităţi au gaze naturale. Asta înseamnă 87% din judeţ nu are gaze. Din cele 15, şapte sunt în mediul urban şi opt în mediul rural. Aceasta este imaginea judeţului Olt a anului 2023, cu 17% din populaţia judeţului care are zero acces la apă, 70.000 de oameni, cu 46 de comune care au zero canalizare şi cu 87% din judeţ care are zero gaze, nu există deloc gaze. Cu siguranţă, în strategia de dezvoltare a judeţului aceste lucruri ar trebui ştiute şi remediat”.

Politica