luni, octombrie 28, 2024

Ultima ora

Sport

Un milion de euro pentru reabilitarea unui conac

„Vom pune în circuitul turistic acest monument după reabilitare”

Un monument istoric deosebit din județul Gorj se pregătește să intre într-un proces de reabilitare important. Este vorba despre Casa Glogovenilor, situată în localitatea Glogova. Autoritățile au reușit să obțină finanțare europeană pentru restaurarea acestui edificiu și pentru a-l introduce ulterior în circuitul turistic. Licitația pentru proiect a fost deja atribuită, iar lucrările vor începe în curând. Finanțarea de un milion de euro provine de la Ministerul Fondurilor Europene.

Miercuri, va fi predat amplasamentul către constructorul care se va ocupa de reabilitarea acestui monument. Noi am obţinut o finanţare de un milion de euro la care se adaugă o cofinanţare de 200 de mii de euro de la bugetul nostru. Şi vom pune în circuitul turistic acest monument după reabilitare”, a spus primarul din Glogova, Gheorghe Alpredi, într-o emisiune la Radio Accent.

Clădirea a fost ridicată în anul 1770, pe locul casei pitarului Necula Glogoveanu. Cei care au construit cula au fost Ioniţă şi Matei Glogoveanu, care făceau parte dintr-o familie de boieri înstărită. Numele lui Tudor Vladimirescu este şi el legat de Cula Glogovenilor. Ioniţă Glogoveanu este cel care a descoperit în tânărul Tudor un adevărat talent, încurajându-l să urmeze şcoala.

Policlinica Buna Vestire Craiova

După ce s-a şcolit, Glogovenii l-au făcut judecător hotarnic, dar şi vătaful Plaiului Cloșani. Câteva documente semnate şi sigilate de Vladimirescu se păstrează din generaţie în generaţie de preoţii bisericii Sfântul Nicolae.

Politica