România eligibilă să exporte produse din carne de porc în SUA

Grosu Claudia

România este eligibilă să exporte salamurile crud – uscate şi conservele de carne de porc în SUA. Raportul final al misiunii de audit al Food Safety and Inspection Service (FSIS) a concluzionat că sistemul românesc de inspecţie a cărnii şi produselor din carne este organizat astfel încât să ofere controlul final, supravegherea şi aplicarea legislaţiei, a anunţat luni Autoritatea Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

„Ca urmare a demersurilor Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), raportul final al misiunii de audit al Food Safety and Inspection Service (FSIS) efectuat în România, on-line şi la faţa locului, a concluzionat că sistemul românesc de inspecţie a cărnii şi produselor din carne este organizat astfel încât să ofere controlul final, supravegherea şi aplicarea legislaţiei.

ANSVSA a continuat demersurile pentru finalizarea reinstalării echivalenţei sistemului de inspecţie a cărnii din România cu cel din SUA, răspunzând cu promptitudine la toate solicitările FSIS şi ale United States Department of Agriculture – Animal and Plant Health Inspection Service (USDA – APHIS), în ceea ce priveşte cerinţele suplimentare pe sănătate animală necesare în vederea exportului de salamuri crud – uscate din România în Statele Unite ale Americii”, se arată în comunicatul ANSVSA, potrivit agerpres.ro.

Pe data de 27 iulie 2022, la sediul ANSVSA, s-a organizat o întâlnire tehnică pentru discutarea cerinţelor transmise de către APHIS în vederea exportului de salamuri crud -uscate din România în SUA.

Prin intermediul Ambasadei României în SUA şi al Ambasadei SUA în România a fost înaintată adresa FSIS din data de 2 mai 2023, referitoare la restabilirea echivalenţei sistemului de inspecţie a cărnii de porc şi produselor din carne de porc din România cu cel din SUA, în vederea exportului de produse din carne din România în SUA.

- Advertisement -

„În consecinţă, România este eligibilă (ţinând cont şi de condiţiile pe sănătate animală ale APHIS) să exporte salamurile crud – uscate şi conservele de carne de porc. ANSVSA trebuie să transmită la FSIS unităţile certificate pentru export SUA care vor fi postate pe website-ul FSIS.

De asemenea, ANSVSA va transmite spre aprobare la FSIS, înainte de demararea exporturilor, modelele de etichete şi certificate de export, conform cerinţelor USDA – FSIS şi APHIS. În demersurile sale pentru restabilirea echivalenţei, ANSVSA a fost sprijinită de Ambasada SUA în România şi Ambasada României în SUA„, precizează sursa citată.

author avatar
Grosu Claudia
Distribuie acest articol