SC Pieţe şi Târguri Craiova a amenajat și în acest an un punct de comercializare şi sacrificare a mieilor, care a fost amplasat în Piaţa Chiriac. Marți, în a doua zi de vânzare, craiovenii nu s-au înghesuit să cumpere miei.
Piața era aproape goală. Vânzătorii și angajații punctului de sacrificare erau mai mulți decât cumpărătorii. Miei și iezi de toate mărimile erau ținuți în remorci sau dube, expuși în fața potențialilor clienți. Majoritatea comercianților spun că au decis să păstreze prețul de anul trecut, mai exact: 20 de lei kilogramul, în viu. Alții, ceva mai îndrăzneți, au adăugat 2 lei la această sumă.
Majoritatea oamenilor se orientează să cumpere miei mai mici, în principal pentru a evita să plătească un preț prea mare pentru aceștia. După ce își aleg și achiziționează un miel, cumpărătorii au ocazia să îl sacrifice chiar în Piața Chiriac, dacă plătesc taxa de 35 de lei.
Miei mulți și cumpărători puțini
Comercianții spun că anul trecut vânzarea a început mult mai bine. Aceștia cred că scumpirile din ultima perioadă, la majoritatea alimentelor, reprezintă una dintre cauzele pentru care craiovenii nu s-ar mai încumeta să cumpere miei din Piața Chiriac.
„A fost mai bine anul trecut. Nu a fost o vânzare extraordinară, dar erau mai mulți oameni care voiau să cumpere, nu doar să se uite și să întrebe de preț. Noi am păstrat același preț. În supermarket e scumpă pulpa, dar oamenii se gândesc la faptul că de acolo pot cumpăra două-trei kilograme doar. Noi avem miei de la 15-16 kilograme până la 50 de kilograme. Îi cumpără de la noi și se duc aici, la punctul de sacrificare. Plătesc taxa și pleacă direct cu el gata de gătit. A fost mai bine anul trecut, dar acum e putere de cumpărare mai mică. Au crescut prețurile la toate”, ne-a explicat unul dintre comercianți, care speră ca zilele următoare să fie mai productive.
Punctul de vânzare şi tăiere a mieilor din Piaţa Chiriac rămâne deschis până sâmbătă, 15 aprilie 2023, inclusiv, între orele 8-17, funcţionând pe aceleaşi principii ca şi un abator. Vânzătorii spun că vin până în ultima zi dacă e nevoie: „Venim până vindem toți mieii. Venim și sâmbătă dacă ne mai rămân. Oamenii ne găsesc aici de la prima oră”, a spus un alt comerciant.
Potrivit SC Pieţe şi Târguri Craiova, sacrificarea se face doar de măcelari autorizaţi, cu analizele medicale la zi, iar carcasele de miel sau ied sunt verificate de un medic veterinar, care le va aplica marca de sănătate înainte de a fi înmânate cumpărătorilor. În acest punct de comercializare şi sacrificare pot fi vânduţi şi tăiaţi numai miei şi iezi crotaliaţi, ce trebuie să fie însoţiţi de toate documentele sanitarveterinare impuse de legislaţia în vigoare.