luni, octombrie 21, 2024

Ultima ora

Sport

FOTO/ Paşte cu ouă gigant, în Vâlcea

Râmnicu Vâlcea are o nouă abordare în ceea ce privește decorarea orașului cu ocazia sărbătorilor pascale. În principalele spații publice ale municipiului s-a decis amplasarea a 20 de ouă-gigant.

Ouăle pascale au aproximativ doi metri înălțime și au fost încondeiate cu ajutorul a peste 50 de elevi ai Liceului de Artă „Victor Giuleanu” și a profesorilor – membri ai Uniunii Artiștilor Plastici filiala Vâlcea. 

Un ou-icoană, realizat de un profesor de desen de la Palatul Copiilor, a fost amplasat în fața catedralei episcopale, scrie adevarul.ro

Policlinica Buna Vestire Craiova

Montarea acestor ornamente pascale va fi finalizată în weekend, astfel încât de orașul împodobit să se bucure deopotrivă credincioșii ortodocși și cei catolici.

Deși materialele pentru încondeierea ouălor au costat sub 1.000 de euro, cheltuielile totale, potrivit Primăriei, se ridică la aproximativ 10.000 de euro, cu tot cu TVA.

Plecând de la faptul că Vâlcea este un județ unde turismul religios / monahal este extrem de ofertant, dat fiind numărul mare de mănăstiri seculare și biserici, profesorii au decis ca ouăle ornate să respecte aceeași tematică, pe lângă creativitatea artiștilor în devenire, simbolurile creștine fiind nelipsite.  

Pentru ornarea ouălor s-a folosit vopsea Sticky fabricată de asemenea la Vâlcea.

 „S-a dat cu amorsă, apoi cu vopsea lavabilă pe bază de acril pentru exterior, preparată direct la producător, iar pe deasupra cu un lac pe bază de apă, care atunci când se usucă se întărește precum betonul. Întâmplător, la o zi după ce au fost montate o parte dintre aceste ouă ”s-a spart cerul” și a fost primul test pe care l-au trecut cu succes, că nu au pățit nimic. Dacă ar fi fost nevoie, am fi adus și alți artiști. Elevii însă au insistat foarte mult să lucreze ei. Oricum, ceea ce s-a realizat la Vâlcea este total diferit de tot ce s-a făcut vreodată, până acum, mai ales că județul nostru este leagăn al monahismului românesc”, a menționat Gheorghe Dican, șeful UAP Vâlcea. 

Foto: Facebook/Primăria Municipiului Râmnicu Vâlcea

Politica