vineri, septembrie 27, 2024

Ultima ora

Sport

VIDEO/ Accident feroviar cu cel puțin 32 de morți și 85 de răniți, în Grecia

Un tren cu pasageri, care făcea legătura între Atena și Salonic, s-a ciocnit cu un marfar, în noaptea de marți spre miercuri, relatează Agerpres, BBC și presa elenă, care notează că este „cel mai grav accident feroviar pe care l-a cunoscut Grecia vreodată”.

Accidentul a avut loc în apropiere de orașul Larissa, aflat în centrul Greciei. Cel puțin 32 de persoane și-au pierdut viața, iar alte cel puțin 85 au fost rănite.

În trenul de pasageri se aflau 350 de oameni. Unul dintre vagoane a luat foc şi mai multe persoane au rămas blocate în interior, potrivit postului public de televiziune ERT.

Policlinica Buna Vestire Craiova

„Din păcate, numărul răniţilor şi morţilor riscă să fie mare”, a transmis guvernatorul regiunii, Kostas Agorastos. Salvatorii au lucrat toată noaptea încercând să elibereze persoanele prinse încă în interiorul vagoanelor.

Potrivit presei elene, oamenii care și-au pierdut viața se aflau în primele două vagoane ale trenului. Aproximativ 150 de pompieri, precum şi 40 de ambulanţe au fost mobilizate, potrivit serviciilor elene de salvare.

Au fost aduse inclusiv macarale pentru a îndepărta vagoanele răsturnate.

„Operaţiunile de eliberare a persoanelor prinse în interior sunt în derulare şi se desfăşoară în condiţii dificile”, a declarat Vassilis Vathrakogiannis, purtătorul de cuvânt al pompierilor.

„Dintre cei 85 de răniți care au fost transportați la spitale, 53 au rămas internați, iar restul au plecat. Poliția elenă, împreună cu medicul legist, a început procesul de recunoaștere și identificare la Spitalul General din Larissa, unde sunt transferate cadavrele”, au anunțat reprezentanții departamentului de pompieri, citați de Protothema.

Imaginile publicate pe site-urile de știri locale au arătat coloane groase de fum care se ridicau din vagoanele deraiate. Nu se știe încă ce a cauzat coliziunea marfarului cu trenul de pasageri.

O tânără a povestit în lacrimi pentru site-ul local Onlarissa că „trenul era în întârziere şi s-a oprit câteva minute când am auzit un zgomot asurzitor”.

„Am trăit ceva foarte şocant. Nu sunt rănit, dar sunt pătat de sângele altor persoane care au fost rănite lângă mine”, a declarat un alt pasager pe nume Lazos, pentru jurnalul Protothema.

„În momentul accidentului, am sărit în sus pentru că geamurile au explodat brusc. Oamenii ţipau şi le era teamă. Din fericire, am reuşit să deschidem uşile şi să scăpăm destul de rapid. În alte vagoane nu au reuşit să iasă şi un vagon chiar a luat foc”, a relatat pentru postul de televiziune SKAI un alt tânăr din tren.

„Trenul s-a răsturnat complet şi aproape a căzut în râpă şi apoi jumătate din vagon a început să ia foc (…) În vagonul meu, au fost cinci pasageri răniţi”, a spus alt pasager.

„Au fost zece secunde de coșmar. Ne-am răsucit în vagon până când am căzut pe spate și până când agitația a încetat. Apoi a fost panică. Cabluri, foc. Incendiul a fost imediat. În timp ce ne răsturnam eram arși. Focul era în dreapta și în stânga… Timp de 10-15 secunde a fost haos. Căderi, incendii, cabluri atârnând, geamuri sparte, oameni care țipau, oameni prinși”, a spus pasagerul Stergios Minenis, citat de agenția de presă Reuters.

Alt pasager, pe nume Angelos Tsiamouras, a declarat presei locale că prăbușirea s-a simțit ca un cutremur.

Foto: Consulatul General al României la Salonic


Politica