marți, octombrie 1, 2024

Ultima ora

Sport

Școlile din Mehedinți nu sunt încadrate în clasa de risc seismic I

Inspectoratul Școlar Județean Mehedinți transmite că, pe raza județului, nu sunt școli care să fie încadrate în clasa de risc seismic I. Aici, funcționează 109 unități de învățământ cu personalitate juridică, a căror activitate este dispusă în 434 imobile.

La nivel național, 39 de clădiri sunt încadrate în clasa de risc seismic I, din care doar 21 sunt în uz. Dintre aceste 21 de clădiri, 15 imobile au destinația săli de clasă/laboratoare, iar 6 clădiri au alte destinații.

„În total, în județul Mehedinți, avem 434 de clădiri ce aparțin unităților școlare. Încadrate în clasa de risc seismic III avem 25 de imobile, iar 13 sunt în clasa de risc seismic IV. Ne confruntăm, însă, cu o situație delicată: 396 de clădiri nu sunt încadrate în nicio clasă de risc seismic, pentru nu au fost efectuate expertizări ale acestor imobile.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Am făcut o adresă oficială către toate școlile, pentru a efectua această expertiză. Din discuțiile purtate cu directorii, nu avem probleme majore în ceea ce privește rezistența clădirilor. Chiar astăzi, a avut loc o videoconferință în sistem integrat – Ministerul de Interne și cel al Educației – în care a fost ridicată și problema finanțării pentru efectuarea expertizelor. Există fonduri, la nivel național, pentru acest demers – primăriile pot solicita fonduri pentru reabilitarea unităților de învățământ cu risc seismic ridicat.”, declară inspectorul școlar general al Inspectoratului Școlar Județean Mehedinți, Alin Tomoescu, potrivit actualmehedinti.ro.

Ministerul Educației, în parteneriat cu Banca Mondială, derulează un proiect în valoare de aproape 100 milioane euro, care are drept scop reabilitarea, consolidarea și/sau construirea unor școli din zonele cu cel mai mare risc seismic din România.

Politica