luni, septembrie 30, 2024

Ultima ora

Sport

Cum nasc femeile în Târgu Jiu: „Acum să te văd dacă ești în stare să împingi. Că de urlat și plâns ești bună”

Ce spune conducerea spitalului

Angela este o proaspătă mămică care a ales să nască la Spitalul 700 din Târgu Jiu. Aceasta spune că a fost tratată cu indiferență și lipsă de respect, că i s-au adresat vorbe jignitoare și că nu a avut parte de niciun fel de ajutor în travaliu, potrivit totuldespremame.ro.

„Mă numesc Angela.  Am 31 de ani și în urmă cu două luni am devenit mămică pentru prima dată. Am avut cea mai ușoară sarcină, a fost totul perfect și îmi imaginam că și nașterea va fi la fel de ușoară.

În data de 12 noiembrie, la 00:15, au început durerile. Nu am pierdut dopul gelatinos, așa că nu m-am grăbit să merg la spital. Mergeam la baie din 10 în 10 minute, pentru că aveam dureri și senzația constantă că trebuie să urinez. Pe la 4 dimineața nu am mai rezistat cu durerile și am plecat la spital cu soțul.

Policlinica Buna Vestire Craiova

„M-au tratat ca pe o femeie care nu s-a interesat de sarcină, cu toate că aveam un dosar de sarcină complex”

Eram pregătită să fiu tratată cu indiferență, pentru că în orașul nostru toată lumea știe că e mai bine să nu mergi la spital când nu ești chiar grav. Mi s-a spus că nu sunt încă dilatată pentru naștere și că bebelina este prea mică. Cu toate că aveam 41 de săptămâni de sarcină, fetița părea de 36 de săptămâni. M-au tratat ca pe o femeie care nu s-a interesat de sarcină, cu toate că aveam un dosar de sarcină complex, cu analize și morfologii.

La schimbul de tură, am constatat că doamna doctor ginecolog era o persoană foarte rece și nepăsătoare. Moașa, de asemenea. Am insistat să îmi facă injecție pentru dilatare și am fost refuzată, pe motiv că nu sunt dilatată deloc și că durerile pe care le am nu sunt dureri de naștere. Până pe 13 noiembrie la ora 02:00, când am mers din nou plângând la moașă și i-am spus că nu mai pot de durere, am fost lăsată în salon singură, în agonie, fără nici măcar o perfuzie sau o injecție, în afara de un no-spa.

„Acum să văd dacă ești în stare să împingi, ca de urlat și de plâns ești bună!”

La ora 02:00, moașa m-a urcat pe capră, mi-a rupt apa și mi-a spus: „Acum să văd dacă ești în stare să împingi, ca de urlat și de plâns ești bună!” Mi-a spus să stau întinsă în pat și când îmi va veni să imping, să o fac. În 10 minute eram complet dilatată și m-au dus în sala de nașteri unde, după 10 minute de împins, am făcut cunoștință cu iubirea vieții mele, o fetiță de 2, 640 kg și 49 de cm.

Tot chinul a meritat, dar cred cu tărie că dacă aș mai face un copil, probabil că aș opta pentru alt spital și pentru cezariană. Acum suntem bine amândouă, dar la spitalul acesta voi merge doar dacă nu am alternativă. Nota 2 pentru angajații de acolo. Cu foarte mici excepții!”

Ce spune conducerea spitalului!

„O plângere oficială adresată conducerii secției sau spitalului nu avem, mama nu și-a dat decât prenumele în postarea respectivă. Este mai greu de identificat. Conducerea unității a discutat cu domnul doctor șef al secției și cu asistenta șefă, iar doamna director de îngrijiri a discutat cu moașa șefă de la Blocul de nașteri. Tuturor li s-a transmis că nu este permis să vorbească urât cu pacienții, că trebuie să aibă grijă la felul în care se comportă cu pacienții și aparținătorii. În cursul anului 2022, la SJU Târgu Jiu s-au născut 968 de copii, 517 mame au ales nașterea naturală și 451 operația de cezariană. În cursul lunii ianuarie 2023 am avut 69 de nașteri, dintre care 38 naturale”.

Politica