luni, octombrie 14, 2024

Ultima ora

Sport

Taxe mai mari. Primăria ajută cu metode rapide de plată

Mai multe dări către bugetul local pe care craiovenii trebuie să le plătească cresc anul acesta. Primăria Craiova vine în sprijinul oamenilor cu „metode rapide” de plată. Astfel, într-un comunicat de presă, reprezentanții instituției anunță că „pentru a veni în întâmpinarea celor care nu pot folosi aceste metode alternative de plată, programul de lucru al casieriilor Direcției Impozite și Taxe Craiova,  începând cu 09.01.2023, va fi următorul:

– punct de încasare Calea București nr. 51C (Piața centrală) în zilele de luni, marți, joi și vineri între orele 08:30 – 16:00 și miercuri între orele 08:30 – 18:00;

– punct de încasare str. Mitropolit Firmilian nr. 14 de luni până vineri între orele 08:30 – 16:00;

Policlinica Buna Vestire Craiova

– punct de încasare Craiovița Nouă (Bulevardul Oltenia Bl. 65A1- parter), de luni până vineri între orele 08:30 – 18:00;

– punct de încasare Brazda lui Novac (Str. Doljului, nr.37, Bl. G4, parter), de luni până vineri între orele 08:30 – 18:00;

– punct de încasare Rovine (Str. Nicolae Iorga, nr. 31, Bl. E1, parter), de luni până vineri între orele 08:30 – 18:00;

– punct de încasare 1 Mai (Str. Independentei nr. 12, Bl. 7, parter), de luni până vineri între orele 08:30 – 18:00;

– punct de încasare Lăpuș (str. Calea Bucuresti, nr. 137, Bl. T6, parter),  de luni până vineri între orele 10:30 – 18:00″, au spus reprezentanții Primăriei Craiova, care au adăugat că persoanele fizice care își plătesc pentru tot anul impozitele pe clădiri, terenuri și mijloace de transport, până la data de 31 martie 2023, primesc o bonificație în cuantum de 10%.

Reamintim că în ultima ședință a Consiliului Local au fost aprobate noile taxe și impozite.

Este vorba despre impozitul pe clădiri și taxa pe clădiri; impozitul pe teren și taxa pe teren; impozitul pe mijloacele de transport; taxa pentru eliberarea certificatelor, avizelor și autorizațiilor; taxa pentru folosirea mijloacelor de reclamă și publicitate; impozitul pe spectacole; taxele speciale.
Începând de anul acesta, ar urma ca cetățenii din Bănie să plătească mai mult pentru apartamentele și casele pe care le dețin în oraș. Taxele cresc în funcție de anul în care a fost construită locuința, zona în care e situează, dar și după suprafață. Pentru imobilele din zonele A și B, impozitul pe locuinţă în Craiova creşte semnificativ, în timp ce pentru cele din zonele C și D se va menține la același nivel sau va înregistra creșteri, dar foarte mici.
Totodată, echipele de fotbal din Craiova vor plăti și ele chirii mai mari pentru a folosi stadionul „Ion Oblemenco”. Cu 2.557 de lei mai mult vor fi nevoite CSU și FCU Craiova să plătească pentru o partidă disputată pe teren propriu, în 2023, suma fiind mai mare pentru meciurile din fazele superioare ale cupelor europene.


Printre altele, modificări suferă și taxa pentru ocuparea terenurilor aparţinând domeniului public şi privat cu terase sezoniere, în care se desfăşoară activităţi comerciale, diferenţiată pe zone de atractie comercială.


Și taxa de parcare în Craiova crește
Șoferii care vor parca pe domeniul public al municipiului Craiova în 2023 vor scoate mai mulți bani din buzunar. Primăria a stabilit noi tarife, acestea vizând inclusiv posesorii de autovehicule electrice.
Astfel, posesorii autotursimelor clasice vor plăti 74 de lei pe an, față de 70 până acum, în timp ce șoferii care conduc mașini electrice sau hidrid vor plăti 37 de lei pe an.
Creșterea cea mai mare a tarifului de parcare este pentru mașinile acționate electric. Posesorii de autoturisme electrice, plăteau până acum 11 lei pe an, iar din 2023 vor fi nevoiți să achite mai mult decât triplu.
Acest lucru vine în condițiile în care Primăria Craiova voia să oblige și posesorii de autoturisme electrice să plătească 74 de lei, precum șoferii cu mașini pe combustibil normal. Între timp, reprezentanții urbei au revenit asupra deciziei și au aprobat tariful de 37 de lei, atât pentru electrice, cât și pentru hibrid.
Vestea bună vine pentru posesorii de mașini hibrid, al căror impozit va fi redus cu 95%, față de propunerea inițială de 50%.
„În procesul de avizare a proiectului de hotărâre privind stabilirea și aprobarea
impozitele și taxele locale, pentru anul 2023, elaborat în conformitate cu prevederile O.G. nr.
16/2022 în forma anterioară Legii nr.370/2022, Comisia I – Buget Finanțe a avizat două
amendamente, respectiv: reducerea impozitului pentru mijloacele de transport hibride cu 95% față de reducerea propusă de 50%; taxa de parcare pentru mijloacele de transport hibride și electrice să se stabilească la valoarea de 37 lei/an față de valoarea propusă de 74 lei/an” , se arată în proiectul de hotărâre.
Și parcarea de reședință crește.


Cei care locuiesc în zona 0 a orașului vor plăti 168 de lei pe an, față e 160 până acum. Craiovenii din zona 1 vor scoate din buzunar 135 de lei pe an, față de 128 de lei, în timp ce rezidenții din zona 3 vor achita 112 lei, față de 107 lei.

Politica