Sărbătorile de iarnă reprezintă, fără îndolială, cea mai frumoasă perioadă a anului, însă, de cele mai multe ori, nu și pentru sistemul nostru digestiv. Acesta trece prin cea mai mare încercare.
Greu de rezistat în fața unei mese încărcate cu preparate din carne de porc care mai de care, salată de boeuf, dulciuri, băuturi răcoritoare, alcool și alte alimente nu tocmai sănătoase.
Consumul lor în exces și combinația nefericită a unora dintre ele conduc la probleme precum arsurile gastrice, balonarea, constipația, diareea etc. Iar după sărbători se înregistrează un număr mare de cazuri de colici abdominale, colici biliare, pancreatite acute sau acutizarea unor afecțiuni precum ulcerul gastro-duodenal, gastrite.
Pentru a trece cu bine peste provocările gastronomice ale Crăciunului și Revelionului, dr. Cornoiu Cristina, medic specialist medicină de familie, Spitalul Județean de Urgență Târgu-Jiu vine cu câteva recomandări și ne spune cum putem evita astfel de situații supărătoare.
Astfel, oricât de mare este tentația, ar fi de preferat să nu mâncăm din tot ceea ce se află pe masa de sărbători, să încercăm să fim selectivi. Dacă vrem, totuși, să gustăm din toate preparatele, e bine să echilibrăm o masă grea cu una ușoară.
De asemenea, nu trebuie să mâncăm într-o singură zi tot ceea ce am preparat, avem suficient timp între Crăciun și Revelion să ne răsfățăm și, foarte important, este de preferat sa mâncăm lent și să lăsăm un timp între servirea felurilor de mâncare.
Așa cum mâncarea trebuie consumată cu moderație, același lucru trebuie să-l facem și cu alcoolul.
Aliații de bază și în această perioadă sunt fructele și legumele proaspete, fibrele, semințele și mișcarea.
„Perioada sărbătorilor de iarnă poate fi o provocare pentru alimentația noastră, însă dacă suntem informați și atenți cu privire la ceea ce mâncăm, putem petrece Crăciunul și Revelionul liniștiți alături de cei dragi!“, a concluzionat dr. Cornoiu Cristina, medic specialist medicină de familie, Spitalul Județean de Urgență Târgu-Jiu.
Iulia Popa