După ce un bărbat de 68 de ani, din Slatina, a fost confirmat zilele trecute cu botulism, o nouă suspiciune a apărut în judeţul Olt. Este vorba despre un bărbat de 39 de ani, care este internat şi căruia i-a fost administrat deja serul împotriva toxinei botulince. Autorităţile sanitare aşteaptă confirmarea de la Institutul Cantacuzino, probele fiind încă în lucru. Printre alimentele consumate, DSP Olt transmite că se regăseşte carnea de porc.
Bărbatul, în varsta de 39 ani, s-a prezentat luni, 14 noiembrie, la Spitalul Judetean de Urgenta Slatina acuzând cefalee, diplopie, durere ochi drept si regiunea adiacenta.
În urma examenului neurologic si oftalmologic ( pacient constient, cooperant, diplopie bioculara la privirea frontal si bilaterala, disfonie; ptoza palpebrala la ambii ochi, pacientul, CT cerebral: fara leziuni acute vizibile la momentul respectiv ), medicul infecţionist a anuntat telefonic suspiciunea de botulism Serviciului de Control in Sanatate Publica si Compartiment Epidemiologie, ocazie cu care se stabileste si recoltarea probei de ser, in vederea determinarii toxinei botulinice la Institutul Cantacuzino Bucuresti.
„Din informatiile preliminare obtinute de la apartinatori (sotie) s-a constatat ca in seara zilei anterioare a consumat şi carne de porc la garnita ( carne sarata si topita in untura in luna decembrie 2021 ), motiv pentru care s-au prelevat si probe din alimentele consumate, in ultimele 24 ore, de la adresa de domiciliu.
În dupa -amiaza zilei de 14.11.2022 probele au fost trimise la Institutul Cantacuzino Bucuresti ( probe in lucru )”, transmite DSP Olt.
În data de 14.11.2022, ora 23:00, s-au primit de la Spitalul Victor Babes Timişoara, 5 fiole de antitoxina botulinica, care au fost administrate incepand cu ora 00:45, pana la orele 06:00, ale zilei de 15.11.2022, conform instructiunilor produsului; făra incidente, mai transmite Direcţia de Sănătate Publică.
D.S.P. Olt a interzis consumul alimentelor, din care s-au prelevat probe, pana la sosirea rezultatelor de laborator.