Vândute fără autorizaţie şi cumpărate de pe marginea drumului, ciupercile pot fi adevărate capcane ale morţii.
Cantitatea necesară care poate duce la decesul unei întregi familii este foarte mică, putem vorbi de o singură ciupercă pe care am identificat-o greşit drept comestibilă – una singură poate ucide o întreagă familie.
Capacitatea de a identifica corect ciupercile comestibile şi necomestibile este totuşi supusă unei greşeli, spun experții. Nu toţi suntem la fel de bine instruiţi. E nevoie să greşim o singură dată ca să ajungem la o tragedie.
„Atunci când această intoxicație se confirmă, ea afectează toată familia. Pentru că, în general, mâncarea pregătită în familie este consumată de către toți membrii. Cantități foarte mici de ciuperci necomestibile consumate pot duce la decesul pacientului sau la intoxicație, insuficiență hepatică și insuficiență renală severă“, a declarat pentru „Weekend Adevărul“ medicul Ionuţ Nistor, purtătorul de cuvânt al Spitalului „Dr. C.I. Parhon“ din Iaşi.
Medicul ieșean subliniază riscul și în contextul în care în prezent încă se mai comercializează ciuperci fără autorizație. În această perioadă, pieţele și chiar străzile sunt invadate de culegătorii de ciuperci care vin să îşi vândă marfa. La mare căutare sunt opinticii şi ghebele.
„Este un risc. Ne putem asemăna cu ruleta rusească. Este un risc foarte mare ca o cantitate extrem de mică să fie necomestibilă, dar acea cantitate să ducă la o tragedie pe care nu o mai putem repara. Cred că nu merită să ne asumăm acest risc. Recomandăm consumul ciupercilor din surse documentate, din surse care garantează această calitate și acest aspect de comestibil sau nu, putând, sigur, să existe confuzii și să apară accidente“, adaugă medicul Ionuț Nistor.
Mai mult decât atât, în cazul copiilor, situaţia poate fi mult mai gravă. Potrivit medicului ieșean, pentru copii, dozele letale sunt foarte mici. Ei având o greutate şi o înălţime mai mici, sunt primii expuşi.
Odată intrată în organism, ciuperca otrăvitoare acționează imediat, fără ca pacientul să aibă prea mult timp de reacție. De cele mai multe ori se ajunge la un tratament extrem de dificil, iar șansele pacientului de a reveni la o viață normală sunt extrem de mici.
„Acționează în câteva ore. Pacientul prima dată se plânge de greață și vărsături, iar apoi este adus în stare gravă la spital. Tratamentul este extrem de dificil, pentru că vorbim de o insuficiență multiplă de organe, care impune de obicei spitalizarea în terapie intensivă și ședințe de dializă hepatică sau dializă renală. O situație extrem de dificilă“, a spus medicul Ionuț Nistor.
Astfel, nu este de mirare că specialiştii insistă să le procurăm doar din locuri autorizate şi doar dacă sunt însoţite de certificate. Iar dacă începem să ne simţim rău după ce am mâncat ciuperci, să ne adresăm de urgenţă medicilor.
„Atunci când cumpărăm din piață trebuie să fim convinși că luăm un lucru de calitate. De aceea trebuie să preferăm locurile de comercializare care sunt controlate din punct de vedere medical și din punct de vedere epidemiologic. Consumul de ciuperci otrăvitoare este deosebit de dăunător organismului, mergând de la manifestări digestive până la manifestări de insuficiență hepatică gravă, insuficiență renală gravă sau chiar deces“, spune medicul Diana Cimpoeșu, coordonator UPU SMURD Iași, potrivit adevarul.ro
Foto: arhivă








