sâmbătă, septembrie 28, 2024

Ultima ora

Sport

Apicultorii sunt la ananghie! Ei solicită ministrului Petre Daea un ajutor de minimis rezonabil

Toți apicultorii sunt la ananghie și solicită urgent ajutor financiar corespunzător de la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, într-un an în care seceta a făcut ravagii în stupine.

 Mehedințeanul Dan Pănescu, vicepreședinte și Coordonator al Grupului de Apicultură din cadrul Asociației Forța Fermierilor a anunțat că este vorba de un ajutor de minimis de 20 de euro pe familia de albine, sumă identică cerută și de Asociația Crescătorilor de Albine din România.

”Este foarte important acest ajutor pentru că din cauza încălzirii excesive albinele nu mai pot recolta nici polenul de care au nevoie zilnic pentru a reînnoi generațiile de albine. Câmpul este practic uscat după cum deja am văzut cu toții și nu mai găsim niciun fel de resursă. Și albinele trebuie să își ducă mai departe activitatea de întinerire a generațiilor până la sfârșitul lunii septembrie, chiar jumătatea lui octombrie ca să reziste ca durată de viață până anul viitor în februarie la jumătatea lunii când începe din nou întinerirea. Practic familiile de albine în timpul iernii trăiesc un pic mai mult, între 4 și 6 luni maxim, dacă sunt perfect sănătoase. Dacă ar înceta de acum întinerirea generației  asta ar însemna că undeva în ianuarie am rămâne fără albine. Iar ca să nu se întâmple lucrul acesta noi avem nevoie de hrăniri suplimentare. Ori acestea se fac cu costuri foarte mari  iar noi deocamdată nu avem capital”, a declarat Dan Pănescu, care este și președinte al Asociației Tinerilor Fermieri Mehedinți.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Și Asociația Crescătorilor de Albine din România a transmis o adresă către MADR în care cere la fel, o plată de cel puțin 20 de euro pentru familia de albine.

”Vă informăm că la această dată, valorificarea producției modeste de miere obținută de apicultori este îngreunată de lipsa contractelor externe, dar și de lipsa protecției producției autohtone de importurile de miere extra comunitară. În aceste momente, dificile pentru apicultura românească, apicultorii solicită un sprijin financiar sub formă ajutor de minimis, de cel puțin 20 euro pe familia de albine, pentru menținerea și asigurarea supraviețuirii familiilor de albine”, se arată în adresa transmisă.

Apicultorii au primit în 2021 un sprijin foarte mic, de 23,7 lei pe familia de albine, ajutorul de stat fiind derulat prin APIA. Asta în condițiile în care cea mai important beneficiu de la albine  pentru omenire nu este mierea ci  polenizarea.

Potrivit celebrului  Einstein ”dacă albinele ar dispărea de pe suprafața globului, omenirea ar mai avea doar 4 ani de trăit, dacă nu ar mai fi albine, nu ar mai fi polenizare, nu ar mai fi plante, nu ar mai fi animale, deci omul nu ar mai exista”.   

Politica