Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Olt va demara controale în perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale, urmând a fi verificate pieţe agro-alimentare, abatoare şi centre de sacrificare, dar și supermarket-uri sau restaurante. Conform gazetaoltului.ro și spaţiile şi locurile în care se comercializează peştele şi produsele din pescuit, vor fi intensificate în perioadele 7-10 aprilie 2022, precum și în perioada 14–17 aprilie 2022 (cu ocazia sărbătorilor religioase de Bunavestire, Florii catolice și Florii ortodoxe). DSVSA Olt va sta la dispoziția consumatorilor până pe 24 aprilie pentru semnalarea oricărei nereguli.
Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a menționat că sacrificarea mieilor poate fi realizată doar în spații amenajate și autorizate temporar.
„Sacrificarea mieilor poate fi realizată şi în spaţii amenajate și autorizate temporar, organizate în condiţiile legii, în care să se asigure supravegherea sanitară veterinară şi în care sunt respectate condiţiile prevăzute de legislaţie, carnea rezultată în urma sacrificării fiind destinată direct consumatorului final, fiind interzisă comercializarea acesteia prin unitățile de comercializare cu amănuntul. Spaţiile amenajate temporar pentru sacrificarea mieilor trebuie să fie situate în zone în care nu au fost impuse restricţii din motive de sănătate a animalelor. Funcţionarea locurilor de sacrificare a mieilor este permisă numai în perioada 9-16 aprilie 2022 (premergătoare Paștelui catolic), respectiv, în perioada 9-23 aprilie (premergătoare Paștelui ortodox), între orele 07:00 – 17:00. Decizia privind organizarea activității din punct de vedere sanitar veterinar în locurile de sacrificare special amenajate temporar revine DSVSA, numai în cazul în care există solicitări scrise din partea unor primării sau prefecturi și numai dacă în aceste locuri se respectă condițiile generale și specifice de igienă, bunăstare a animalelor și gestionare a SNCU, stabilite de legislația sanitară veterinară. DSVSA judeţene şi a Municipiului Bucureşti vor permite înfiinţarea spaţiilor de sacrificare special amenajate temporar numai dacă este absolut necesar”, au declarat reprezentanții ANSVSA.