joi, septembrie 12, 2024

Ultima ora

Sport

Rusia anunță oprirea focului, azi, pentru evacuarea civililor din cinci orașe

După cea de-a treia rundă de negocieri dintre ruso-ucrainene, care a avut loc luni, Rusia a anunțat că astăzi, 8 martie, va opri focul în cinci orașe, Kiev, Sumi, Cernihiv, Mariupol și Harkov, pentru evacuarea oamenilor. Încercările de până acum de a evacua civilii au eșuat.

„Rusia anunță încetarea focului de la ora 10 dimineața ora Moscovei (ora 9.00 în Ucraina și România – n.r.) pe 8 martie și este pregătită să ofere coridoare umanitare: de la Kiev și așezările adiacente până la Federația Rusă prin teritoriul Republicii Belarus până la Gomel”, scrie CNN, care citează presa rusă.

Presa din Ucraina a scris că, luni a fost evacuat un singur oraș ucrainean, Irpin, de lângă Kiev, unde de șase zile au loc lupte. Aproximativ 2.000 de oameni ar fi părăsit orașul în două ore, scrie hotnews.ro

Policlinica Buna Vestire Craiova

În urmă cu o zi rușii au deschis focul asupra oamenilor din Irpin care încercau să fugă din oraș, omorând opt persoane, inclusiv o familie.

Oficialii ruși au oferit luni după-masa primele explicații privind nerespectarea coridoarelor umanitare care să asigure evacuarea civililor ucraineni, susținând că guvernul de la Kiev nu a făcut pregătiri în acest sens și a pierdut controlul asupra situației din țară.

„De la ora 13:00, partea ucraineană nu a îndeplinit nicio condiție pentru crearea coridoarelor umanitare”, a declarat luni general-colonelul Mihail Mizințev, comandantul Centrului Național pentru Controlul Apărării al Federației Ruse.

El susține de asemenea că naționaliștii ucraineni „sub amenințarea violenței fizice, pur și simplu nu lasă civilii și cetățenii străini să iasă din aceste așezări”.

Tot marți, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski se va adresa legislatorilor britanici azi, la ora 17.00 GMT, (19:00 ora României) prin legătură video, potrivit BBC. Acesta este primul său discurs către parlamentul Regatului Unit, a anunţat luni preşedintele Camerei comunelor. 

„Fiecare parlamentar vrea să audă direct de la preşedinte, care ne va vorbi live din Ucraina, aşa încât aceasta este o oportunitate importantă pentru Cameră”, a subliniat într-un comunicat preşedintele Camerei comunelor.

Zelenski va vorbi în ucraineană, iar parlamentarii vor asculta traducerea în engleză. Ecranele vor fi instalate peste noapte în sală, astfel încât parlamentarii să poată urmări discursul.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat luni seara, într-un nou mesaj transmis pe Telegram, că rămâne la Kiev în continuare. Zelenski a mai spus că toate orașele distruse de armata rusă vor fi reconstruite.

„Rămân în Kiev. Nu mă ascund și nu îmi e frică de nimeni. Rămân oricât este nevoie pentru a câștiga acest război”, a mai precizat președintele Ucrainei.

„Este a douăsprezecea seară a luptei noastre, a apărării noastre. Suntem cu toții pe teren, toată lumea lucrează, fiecare este unde ar trebui. Eu sunt la Kiev, echipa mea este cu mine. Armata noastră este în poziție”, a spus Zelenski, potrivit ziarului Obozrevatel.

Zelenski a filmat Kievul pe timp de noapte din biroul său, situat în inima Capitalei, pentru a demonstra că mesajul a fost înregistrat luni seară.


Politica