miercuri, octombrie 2, 2024

Ultima ora

Sport

Belarus anunță că trupele rusești nu mai pleacă din țară

Militarii ruși și cei ai trupelor separatiste din Transnistria au defășurat, în noaptea dintre 18 și 19 februarie, exerciții militare, în mijlocul unei crize de securitate fără precedent provocată de Rusia în Ucraina.

Potrivit autorităților autoproclamate din Transnistria spun că a fost vorba de „un exercițiu de control-tactic și trageri reale”.

Autoritățile bieloruse au anunțat că exercițiile militare comune cu Rusia, care se desfășoară pe teritoriul Belarusului, vor continua din cauza „agravării tensiunilor în Ucraina vecină”. Exercițiile erau programate să se încheie duminică, scrie digi24.ro.

Policlinica Buna Vestire Craiova

„Ţinând cont de intensificarea activităţii militare în apropierea granițelor (…) şi de agravarea situaţiei în Donbas, preşedinţii din Belarus şi Rusia au decis să continue inspecţia forţelor”, a anunţat, duminică ministerul bielorus al apărării pe contul oficial de Telegram.

Acest anunţ înseamnă că trupele ruse vor rămâne în Belarus, în plină criză cu occidentalii, în pofida promisiunilor Moscovei că forţele sale vor pleca din această ţară aflată la porţile UE după aceste manevre desfăşurate începând din 10 februarie.

Președintele Consiliului European, Charles Michel a declarat că occidentalii nu pot întinde la nesfârșit „ramuri de măslin” Rusiei, în timp ce aceasta amplifică tensiunile în criza din Ucraina.

„Marea întrebare rămâne: vrea Kremlinul dialog?”, s-a întrebat oficialul european, duminică, într-un discurs la Conferințe pentru Securitate de la Munchen.

„Nu putem să oferim pentru eternitate o ramură de măslin în timp ce Rusia efectuează teste cu rachete şi continuă să comaseze trupe”, a spus Charles Michel, conform AFP, citat de Agerpres.

Declaraţiile Kremlinului „ofereau, în urmă cu câteva zile, o foarte mică rază de speranţă, dar acţiunile sale iau forma unei întăriri militare continue cu incidente grave în Donbas”, în estul Ucrainei, unde ciocnirile armate s-au înmulţit în ultimele zile, a mai spus oficialul european.

El a reiterat hotărârea occidentalilor de a răspunde la orice agresiune pe teritoriul Ucrainei cu un pachet de sancţiuni împotriva Rusiei.

Rusia „spera să semene divizare, să ne slăbească alianţa, să ne divizeze şi, în fapt, au făcut exact contrariul”, a declarat Charles Michel, dând asigurări că unitatea americanilor şi europenilor a fost „cimentată”. Lideri internaţionali şi diplomaţi de rang înalt sunt reuniţi la Munchen, în sudul Germaniei, până duminică, pentru a discuta despre chestiuni de apărare şi de securitate.

Politica