miercuri, octombrie 2, 2024

Ultima ora

Sport

Tânărul Ion, sărbătorit la ANCAAR

Încă o zi de petrecere la ANCAAR Craiova fiindcă Ion, un tânăr cu autism de la centrul de zi, a împlinit vârsta de 17 de ani, totul fiind organizat de Mihaela Nedelcu cea care a fost alături de ANCAAR de câțiva ani și le-a organizat și alte evenimente caritabile.

Împreună cu prietenii și prietenele mele care sunt de ceva vreme alături de ANCAAR am hotărât să le facem tinerilor o mică surpriză de zilele lor de naștere, așa încât atunci când vine ziua fiecăruia venim cu un tort oferit de cofetăria Alis care este mereu alături de evenimentele mele caritabile și cu un mic cadou oferit de persoanele care sunt alături de ANCAAR. A fost ziua lui Bogdan și am sărbătorit-o în luna ianuarie. Acum sărbătorim ziua lui Ion, urmând ca până la sfârșitul anului să fim alături de toți tinerii. Ion a venit în centru acum doi ani și jumătate. Este un tânăr care a făcut în ianuarie 17 ani, dar astăzi este petrecerea pentru ziua lui. S-a dezvoltat foarte frumos în centru. S-a împrietenit cu tinerii de aici. A început alături de Bogdan să prăjiturească și se simt foarte bine împreună. E un tip vesel, un tip căruia îi place muzica populară. Îi plac plimbările, îi plac tinerii din centru. Este foarte bine îngrijit în familie, este înconjurat cu multă dragoste și se văd semne de progres”, a spus organizatoarea evenimentului, Mihaela Nedelcu.

Carmen Goanță și Alexandra Calotă au venit cu mici cadouri pentru Ion, dar și pentru Andrei Alexiu a cărui zi de naștere a fost în ianuarie.

Policlinica Buna Vestire Craiova

ANCAAR este o asociație de părinți înființată în urmă cu 19 ani de către părinți ai copiilor cu autism. Între timp copiii din 2003 au devenit tineri adulți: „Sunt în continuare pe programele noastre de recuperare, dar acestea sunt firesc adaptate abilităților și vârstei. Ca și activități pentru tineri ne-am concentrat foarte mult pe dobândirea abilităților lucrative și pe creșterea autonomiei personale. Astăzi, îl sărbătorim pe Ion. Ion este un adolescent care a împlinit 17 ani și este un beneficiar care a venit în serviciile noastre înainte de pandemie. Suntem extrem de încântați despre progresele pe care le-a făcut Ion, în sensul că în cei doi ani și jumătate de când este la noi și-a îmbogățit foarte mult autonomia personală. Lucrează foarte bine în echipă cu Bogdan și lucrează foarte bine pe atelierul de bucătărie. Trebuie să menționez că în cadrul centrului pentru a putea exersa abilitățile lucrative am înființat un atelier de bucătărie, un atelier hand made și un atelier de curățenie și îngrijire grădină. Din cei 10 tineri pe care noi îi avem în cadrul centrului, am descoperit la fiecare abilități către cele trei domenii”, a spus Luminița Sandu, psiholog, preşedinte al Asociaţiei Naţionale pentru Copii şi Adulţi cu Autism din România (ANCAAR), filiala Craiova.

Tot în ianuarie a fost sărbătorit și Andrei Alexiu, de fapt petrecerea pentru el a fost prima. Ieri a primit și el cadoul din partea prietenilor ANCAAR.

A devenit o tradiție ca fiecare beneficiar, fie că e copil sau tânăr, să fie sărbătorit în cadrul centrului de către ceilalți colegi, de către voluntarii din cadrul proiectului finanțat prin comisia europeană. „Deja de apropiem de sfârșit cu acest proiect, dar în continuare ni s-a acordat strategia pe 7 ani, ceea ce înseamnă că timp de 7 ani noi vom continua să dezvoltăm proiecte de voluntariat în cadrul asociației noastre și ca o noutate proiectele de voluntariat se adresează voluntarilor internaționali, cei din UE, dar avem, începând din acest an, tineri cu autism care vor fi voluntari, la rândul lor. E o noutate pentru că ne-am gândit că și ei trebuie să aibă o șansă, sunt tineri și unde ar putea avea ocazia să-și îmbunătățească performanțele decât aici”, a mai spus aceasta.

La centru este mereu o atmosferă de sărbătoare și de veselie, astfel că în aprilie urmează ziua lui Ami.

Politica