sâmbătă, septembrie 28, 2024

Ultima ora

Sport

Morți după transfuzii. Clasarea cazului, nelegală

Cazul deceselor în urma unor transfuzii făcute la Craiova ar putea fi redeschis. Inițial, procurorul a clasat dosarul în care se făceau cercetări cu privire la decesul a 5 pacienți. Superiorii spun însă că soluția data este nelegală.

„Luând act de mediatizarea soluţiei dispusă de Parchetul de pe lângă Judecătoria Craiova în dosarul nr.l724/P/2017, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj este împuternicit să aducă la cunoştinţa opiniei publice următoarele:

Conform Deciziei nr.23/14.09.2020 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie- Completul pentru soluţionarea recursului în interesul legii, singurul organ judiciar competent material cu verificarea legalităţii şi temeiniciei soluţiei adoptate în dosarul nr.l724/P/2017 este prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Prin ordonanţa nr. 77/II/2/2021 din data de 05.08.2021, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj a apreciat că soluţia dispusă de procuror în dosarul nr.l724/P/2017 al Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova este nelegală, ordonanţa fiind comunicată prim-procurorului Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova pentru a aprecia”, au transmis astăzi reprezentanții Parchetului Teritorial Dolj.

Doi pacienți au decedat după ce ar fi primit sânge stricat, în 2017, la Spitalul Filantropia din Craiova. Alte 3 persoane au decedat în săptămânile și lunile ce au urmat, din 12 martie în 21 septembrie. Dintre oamenii cărora li s-a făcut rău, doar unul, în vârstă de 38 de ani, a supraviețuit.

Cazul a fost clasat însă, anul acesta, la sfârșitul lunii iunie, după ce procurorul care făcut cercetarea a considerat că nu sunt probe suficiente, iar fapta nu există. Aceasta deși Institutul de Medicină Legală stabilise că putea exista o legătură între decese și sângele transfuzat.

La momentul respectiv, DSP a amendat spitalul cu 25.000 de lei, au fost sancționați și 4 angajați. Iar 3 dintre ei, două asistente și un medic, șeful demis al secției, au ajuns suspecți de ucidere din culpă în dosarul 1724/P/2017, scrie libertatea.ro


Politica