Cartofii prăjiţi ar putea fi consideraţi un element de patrimoniu cultural care să merite protejat.
Asta cred proprietarii chioşcurilor care vând cartofi prăjiţi din Belgia și care au înaintat o cerere către autorităţile flamande prin care solicită UNESCO înscrierea preparatului lor culinar în patrimoniul umanităţii, informează Agerpres, conform DPA.
În 2014, regiunea flamandă, unde se vorbeşte olandeză, a inclus cartofii prăjiţi în patrimoniul său cultural şi imaterial.
Belgia poate înainta UNESCO câte o propunere la fiecare doi ani, fiecare regiune făcând pe rând sugestii, potrivit relatărilor din presă. Anul viitor, va fi rândul Flandrei.
Cultura belgiană a berii a fost inclusă de UNESCO pe lista patrimoniului umanităţii în 2016 – iar cartofii prăjiţi ar trebui să-i urmeze exemplul, a spus Bernard Lefevre, preşedintele unei uniuni care reprezintă proprietarii standurilor de cartofi prăjiţi (Unafri).
”Cultura cartofilor prăjiţi are rădăcini în noi toţi. Este o obişnuinţă, asemenea valorilor fixe din vieţile noastre. Şi probabil tocmai datorită acestui lucru trebuie să continuăm a o proteja”, a declarat acesta pentru agenţia de presă Belga.