Mai multe țări din Europa au decis taxarea zahărului din alimentație. Polonia și Italia au introdus această măsură la 1 ianuarie 2021. Spania, Franța și Ungaria au și ele legi în acest sens.
„Organizația Mondială a Sănătății încurajează un consum de maxim 5% din zaharuri adăugate. Nu se iau, evident, în considerare cele din lactate sau din fructe. E foarte important ca noi să fim foarte disciplinați ca orar al meselor. Ronțăiala nu trebuie să existe în viața noastră“, a declarat Alin Popescu, medic nutriționist, citat de alephnews.ro
Pasionații de dulciuri spun că o asemenea taxare a zahărului din alimente nu îi va face să nu mai consume aceste produse. Trebuie să fie o decizie personală.
România a propus în 2019 o lege în acest sens pentru a „promova alegerile sănătoase ale consumatorului”. La acea vreme Guvernul promisese că nu va majora taxele, iar criticile în acest sens au stopat implementarea deciziei. Decizia ar putea aduce anual 684 de milioane de euro la bugetul țării.