miercuri, noiembrie 27, 2024

Ultima ora

Sport

Portocalele pot accentua simptomele artritei

De departe sunt cele mai iubite citrice deoarece dau energie datorită proprietăţilor lor. Sunt recomandate pentru curele de slăbire şi mai ales pentru cei care au probleme cu colesterolul. Portocalele sunt recomandate de medici şi nutriţionişti deoarece conţin potasiu, magneziu, acid folic şi vitamine din complexul B, adică tot ce este necesar pentru a avea o sănătate bună.

Dar, din păcate, nu pot fi consumate de către toată lumea. Specialiştii spun că portocalele nu trebuie consumate (sau foarte rar) de către persoanele care suferă de reumatism deoarece natura acidă a sucului acestora poate să accentueze simptomele artritei, scrie adevarul.ro

“Sunt persoane care trebuie să le consume în cantităţi mici sau deloc. Este vorba despre cei care suferă de reumatism deoarece natura acidă a sucului poate să accentueze simptomele artritei. De asemenea, şi coaja fructului trebuie folosită cu atenţie pentru că poate fi tratată chimic pentru conservare îndelungată ori pentru colorare.  

Policlinica Buna Vestire Craiova

De obicei, substanţele chimice de pe coaja portocalelor sunt lipicioase şi lasă pe un şerveţel urme roşiatice-portocalii, iar în cazul substanţelor de conservare, e posibil ca acestea să fie gălbui-cenuşii. Dacă există dubii asupra acestui lucru, e mai bine ca acestea să nu fie folosite”, spune dr. Denisa Zaharia, medic de familie.

Cu toate acestea, beneficiile portocalelor sunt de necontestat. O ceaşcă de suc de portocoale, proaspăt stors, oferă aproximativ 72mg de calciu. În afară de vitamina C şi calciu, portocalele sunt de asemenea o bună sursă de potasiu, vitamina A şi beta-caroten. Citricele sunt bogate în fibre şi în vitamina C şi conţin şi alţi antioxidanţi cunoscuţi precum flavonoizii care au un rol important în lupta contra bolilor cardiace, a cancerului şi diverselor inflamaţii. De asemenea, se pare că proprietăţile antioxidante şi antiinflamatorii ale citricelor au rol cheie în activitatea contra diferitelor boli degenerative şi în particular contra bolilor cerebrale.

Portocalele se găsesc pe lista fructelor cu un conţinut bogat în vitamina C: măceşe, cătină, coacăze negre, kiwi, lămâi, portocale, grepfrut, mango, căpşuni, coacăze roşii, pepene galben, mandarine, ananas, kaki, agrişe, zmeură, afine, mure, gutui, mere, avocado, banane, rodii.

Politica