sâmbătă, septembrie 28, 2024

Ultima ora

Sport

Alegeri SUA 2020. Trump amenință cu represalii și violențe dacă va pierde

Alegerile prezidențiale americane din 2020 au început astăzi, 3 noiembrie. Peste 98 de milioane de americani au votat deja, iar așteptările privind prezența la vot au fost deja depășite, în ciuda pandemiei de coronavirus. Prezența finală ar putea fi de peste 160 de milioane, o creștere de peste 20% față de 2016 (luând în considerare doar votanții care au optat pentru unul dintre cei doi candidați importanți, republican sau democrat. 

După ce Curtea Supremă din Texas a refuzat să anuleze aproape 200 000 de mii de voturi la cererea Partidului Republican, Donald Trump a trecut la amenințări și a spus că va fi „fizic periculos” dacă autoritățile federale vor insista să numere toate voturile, chiar și după ziua alegerilor. 

Trump le-a spus jurnaliștilor, după ultimul său miting de campanie, că dacă în Pennsylvania se vor număra voturile prin corespondență timp de trei zile după ce se termină alegerile, acest lucru ar însemna fraudarea alegerilor. El a cerut Curții Supreme să renunțe la prelungirea numărării voturilor. 

Policlinica Buna Vestire Craiova

”Se vor întâmpla lucruri rele și lucrurile rele duc la altfel de lucruri”, a spus el în fața reproterilor, în Wisconsin, citat de Reuters. 

Trump a amenințat pe conturile sale de Twitter și Facebook că decizia Curții Supreme „va aduce violența pe străzi”. Rețelele sociale au marcat aceste postări ale președintelui și au precizat că sunt înșelătoare, precizând că procesul de votare din SUA este de încredere. 

În 3 noiembrie, americanii vor vota pentru a își alege noul președinte, toți cei 435 de membri ai Camerei Reprezentanților și o parte dintre senatori. Spre deosebire de alegerile prezidențiale din alte țări, alegerile americane nu funcționează direct pe baza votului popular al cetățenilor. În fapt, în loc de un singur scrutin prezidențial, au loc 50 de seturi de alegeri diferite, organizate în fiecare stat, iar câștigătorul din statul respectiv obține toate voturile electorale ale sale, necesar fiind ca un candidat să obțină 270 de astfel de voturi pentru a câștiga președinția Statelor Unite.

Rezultate parțiale și exit-poll-urile vor începe să apară începând cu seara și pe parcursul nopții de 3 noiembrie și dimineața zilei de 4 noiembrie.  

Politica