sâmbătă, septembrie 28, 2024

Ultima ora

Sport

Protestele continuă în Belarus. Zeci de protestatari au fost arestaţi şi băgaţi în dube neînmatriculate după manifestarea de duminică

Duminică după-amiază a avut loc în Belarus cea mai mare demonstraţie din istoria postsovietică a ţării, sute de mii de persoane adunându-se în Mink precum şi alte oraşe pentru a manifesta împotriva lui Aleksandr Lukaşenko.

Potrivit jurnaliştilor de la faţa locului, unii oameni au fost săltaţi haotic de pe stradă, atât în centrul oraşului cât şi la periferii, chiar din curţile caselor.

Jurnaliştii de la Radio Europa Liberă au transmis că au văzut indivizi în civil care trag de oameni şi-i bagă cu forţa în microbuze fără plăcuţe de înmatriculare, ducându-i către destinaţii necunoscute.

Policlinica Buna Vestire Craiova

O astfel de dubiţă fără număr de înmatriculare a fost fotografiată pe unul dintre bulevardele Minskului, scrie Adevărul.

Mai mulţi martori au raportat prezenta pe străzile Minskului a mai multor camioane militare, autobuze şi microbuze ale forţelor de ordine care rulau pe Bulevardul Independenţei. Autovehiculele au fost observate încă de la începutul zilei adunându-se în jurul stadionului Dinamo din Minsk.

Conform agenţiilor de presă internaţionale, la protestul de duminică, considerat cel mai amplu de până acum împotriva realegerii preşedintelui Aleksandr Lukaşenko, au participat în jur de 200.000 de persoane numai în Capitală. Atmosfera a fost una de sărbătoare, oamenii venind cu steaguri alb-roşii, folosite în Belarus după destrămarea URSS în 1991, înainte ca Lukaşenko să restabilească în ţară o variantă sovietică de conducere, patru ani mai târziu. Manifestanţii au strigat „Trăiască Belarus” şi „Nu vom uita sau ierta”.

Cu câteva ore mai înainte, preşedintele Lukaşenko şi-a făcut propriul miting şi s-a adresat unei mulţimi de câteva mii de oameni, catalogându-i pe opozanţi drept „şobolani”. El le-a cerut susţinătorilor să se mobilizeze pentru a-şi apăra „ţara şi independenţa”.

Pe de altă parte, unul dintre cei mai cunoscuţi jurnalişti ucraineni, Dmitri Gordon, cel care a fondat portalul de ştiri gordonua.com, îi avertizează pe belaruşi despre faptul că trebuie să fie foarte precauţi pentru că Vladimir Putin doreşte haos în Ucraina şi va încerca să profite de criza actuală ca să destabilizeze şi mai mult situaţia şi eventual să intervină militar în Belarus.

Jurnalistul i-a îndemnat pe belaruşi să nu repete greşelile comise de către ucraineni, care după „Maidan” au ales oameni corupţi. Dmitri Gordon a afirmat că belaruşii trebuie să aleagă în funcţii de conducere oameni necompromişi, dar şi să se asigure că noii lideri nu sunt apropiaţi şi conduşi de Federaţia Rusă. Jurnalistul a menţionat că printre liderii opoziţiei care actualmente se află după gratii, fiind arestaţi de regimul lui Lukaşenko, sunt şi oameni finanţaţi de Rusia.

Gordon consideră că Vladimir Putin are doar două scenarii.

Primul scenariul este să-l ajute pe Lukaşenko să se menţină la putere, însă să-l slăbească, subliniind că ambii şefi de state se urăsc reciproc, mai ales după ce Lukaşenko a refuzat să formeze „uniunea statală Rusia-Belarus”, care să fie condusă de Putin, motiv pentru care liderul de la Kremlin a fost nevoit să iniţieze un referendum de modificare a Constituţiei, pentru a putea candida din nou la prezidenţialele din Rusia.

Al doilea scenariu al lui Putin este să-l înlăture pe Lukaşenko de la putere şi să încerce să pună în funcţie oameni loiali Moscovei.

Gordon susţine că Belarusul este foarte important pentru Vladimir Putin, iar pierderea Belarusului înseamnă sfârşitul preşedintelui rus, popularitatea căruia va scădea considerabil, mai ales după ce a pierdut şi influenţa în Ucraina.

De asemenea, el susţine că Belarusul este extrem de important pentru Putin deoarece acolo se află obiective militare strategice care asigură securitatea Rusiei.

Politica