Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a anunțat joi că noul coronavirus nu poate fi transmis prin alimente, după ce China a anunţat că a descoperit virusul în alimente de import, relatează Agerpres.
„Nu credem că noul coronavirus se poate transmite prin alimente. Dacă am înţeles bine, China caută virusul pe ambalaje, a testat sute de mii şi a găsit foarte puţine, sub 10 (eşantioane) pozitive”, a declarat cercetătoarea Maria Van Kerkhove, citată de AFP. Totuşi, „ştim că (virusul) poate rămâne o vreme pe suprafeţe” şi „am dat indicaţii, împreună cu FAO (Organizaţia Naţiunilor Unite pentru alimentaţie şi agricultură), cu privire la normele de securitate şi muncă” în sectorul alimentar, a completat cercetătoarea OMS.
„Oamenii nu trebuie să se teamă nici în privința alimentelor, nici a ambalajelor alimentare sau a lanţului alimentar”, a subliniat la rândul său Michael Ryan, director pentru situaţii de urgenţă la OMS.
„Alimentaţia noastră în ceea ce priveşte COVID este sigură: nu există date care să demonstreze că alimentele sau lanţurile alimentare participă la transmiterea virusului”, a adăugat Ryan, amintind de necesitatea respectării precauţiilor de utilizare cum sunt spălarea pe mâini sau procesarea alimentelor.
Autoritățile chineze au anunțat joi că au descoperit urme de coronavirus într-un lot de aripioare de pui congelate livrate din Brazilia. Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din Shenzhen spune că virusul a fost descoperit pe suprafața produselor. Toate persoanele care ar fi putut intra în contact cu produsul au fost testate pentru coronavirus, însă rezultatele au fost negative. Loturile de produs deja vândute vor fi urmărite și confiscate, au anunțat autoritățile.
Nu este primul astfel de caz. Miercuri, în oraşul Wuhu au fost găsite urme de coronavirus în pachete de creveţi importate dintr-o altă țară latino-americană, Ecuador, în timp ce în oraşul-port Shandong urme de coronavirus s-au descoperit pe ambalaje de pește congelat.