marți, noiembrie 26, 2024

Ultima ora

Sport

Alimentele care vor sta pe masa de Paşte au înregistrat cele mai mari scumpiri

Preţurile alimentelor care vor sta pe masa de Paşte, în special cele ale cărnii de miel şi porc, dar şi ouăle sau vinurile, au înregistrat sau vor înregistra creşteri de preţuri, pe fondul apropierii sărbătorilor Pascale.

Astfel, Asociaţia Crescătorilor şi Exportatorilor de Bovine, Ovine şi Porcine din România avertizează că preţul cărnii de porc şi de pasăre a crescut cu 20% în ultimele două săptămâni. În următoarele zile, preţurile vor urca şi mai mult, iar românii vor avea pe masă alimente cu încă 30-40% mai scumpe, scrie Mediafax.

Asociaţia spune că România este dependentă de importurile de carne, iar marii producători din statele membre s-au reorganizat, cresc purceii, îi abatorizează în state europene şi vând către ţările asiatice, afectate de pesta porcină africană, în special în China, contractele de export către statul asiatic triplându-se în acest an.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Lipsa spaţiilor pentru abatorizare, precum şi concurenţa exporturilor către ţările arabe au dus la creşteri de preţ pentru carnea de miel. Specialiştii spun că abatorizarea a scăzut cu o treime, iar preţurile ar putea urca la la 12-14 lei/kg în viu, faţă de 9-12 lei/kg în săptămâna care se încheie. Pentru exportul de miei sunt contracte de export încheiate cu Libia, Iordania şi Iran.

Preşedintele federaţiei Romalimenta spune că marii producători nu vor majora totuşi preţurile în perioada sărbătorilor pascale, când înregistrează volume mari de vânzări, iar pentru creşterile de preţuri sunt responsabili micii speculanţi.

Politica