vineri, septembrie 13, 2024

Ultima ora

Sport

Varujan Vosganian, despre partidul „fake” ce va sfârşi în „fanatism”: „E ca un geam, în spatele lui acum vezi procurorii şi SRI”

Vicepreşedintele ALDE România, candidat din partea ALDE Dolj la europarlamentare, Varujan Vosganian, consideră că USR este „mai degrabă o utopie” ce ar putea servi unor interese inclusiv ale liderului grupului ALDE din Parlamentul European (PE).

Afirmaţia a fost făcută de Vosganian, la Craiova, în contextul în care a fost întrebat cum comentează susţinerea arătată de fostul premier francez Guy Verhofstadt, liderul grupului ALDE din PE faţă de USR.
Vicepreşedintele ALDE spune că acest partid este „un fake”, o utopie ce sfârşeşte în „fanatism”.
„Poziţia lui Guy Verhofstadt, ca şi a lui Timmermans ca şi a altora nu pot spune că nu au legătură cu România, dar au puţină legătură cu România şi au mai mult legătură cu interesele pe care ei le cultivă şi cu proiectele lor pe termen scurt şi mediu la Bruxelles. Sunt legate de cariere personale, de sprijinul pe care anumite cariere îl pot avea, lansând un anumit mesaj indiferent de victimele colaterale şi de lipsa de respect la adresa unor state sau la adresa unor partide în speranţa creşterii unui suport electoral, pentru un loc mai bun al tău în configuraţia instituţională sau pentru o modificare a cortexului european. În legătură cu Verhofstadt lucrurile sunt destul de limpezi. Dânsul vede şi o altă construcţie şi de aceea în mod explicit dânsul preferă USR lui ALDE pentru că se gândeşte că USR cu PLUS ar putea să capete simpatia unor alţi posibili interlocutori şi aliaţi în grupul ALDE. E pentru mine destul de dificil să fac o comparaţie între USR şi ALDE. USR este mai degrabă o unealtă politică, este un fake în politică, decât un partid politic. Este un partid marcat de utopii socialiste şi ca orice utopie sfârşeşte inevitabil în fanatism”, a declarat Vosganian.
Varujan Vosganian a continuat: „USR e ca un geam. Prin USR vezi ceea ce e în spatele geamului. Acum vezi procurorii şi SRI. Acest partid are un elogiu nemăsurat şi necondiţionat către procuratură şi către servicii. (…) Când unii spun că în politică e nevoie de tineri, eu spun că e nevoie de tot felul de oameni. Aşa cum în armată ai şi infanterie şi artilerie şi popotă şi transmisiuni, aşa ai nevoie şi în politică şi de oameni ca mine care îşi aduc aminte tot felul de lucruri”.
Întrebat cum comentează legătura dintre Verhofstad şi Soroş, liderul ALDE din PE făcând parte dintr-o organizaţie a celui din urmă, Varujan Vosganian a ales să facă precizări legate de problema exploatării resurselor de metale rare din zona Ardealului.
„Eu am fost audiat de comisiile parlamentare în chestiunea Roşia Montană. Eu, ca ministru al Economiei, am făcut o evaluare a resurselor de metale rare din România, resurse neexploatate încă de cupru, de cărbune. Majoritatea acestor resurse sunt în Transilvania. De câte ori am încercat să ne apropiem şi să exploatăm resurse de metale rare, de metale preţioase şi de alte zăcăminte din Ardeal a existat în permanenţă o rezistenţă care, într-o anumită măsură, a venit din această direcţie (n.r. Soroş). Cu diverşi antemergători, de la Monica Macovei până la partide politice. Probabil că unii au impresia că Transilvania e o conservă pe care să o deschidă alţii într-o bună zi. Asta nu o să se întâmple niciodată”, a conchis Vosganian.

Politica