vineri, septembrie 13, 2024

Ultima ora

Sport

Ginecologii de la SCJU Craiova nu vor fi împiedicaţi să asiste la naşteri, chiar dacă nu sunt de gardă

O circulară a conducerii Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) din Craiova a stârnit discuţii aprinse în rândul femeilor care se pregătesc să aducă pe lume copii. După scandalurile în care a fost implicat urologul Riza, conducerea SCJU a informat medicii că atunci când sunt în afara programului, conform graficelor, nu au voie să presteze activitate în spital. Viitoarele mămici spun că în acest fel, există riscul ca doctorii cu care au ales să nască să nu le poată asista. Managerul unităţii medicale dă însă asigurări că nu vor fi impedimente.

Circulara a fost dată în 6 martie şi, potrivit acesteia, activitatea în unitatea medicală se desfăşoară numai de către angajaţii care au un contact de muncă încheiat cu spitalul. De asemenea, medicii care au încheiat cu spitalul un contract de muncă cu timp parţial pentru gărzi, nu au voie să presteze activitate în spital decât pe perioada gărzii.
„Este interzisă acordarea asistenţei medicale de specialitate (la patul bolnavului, intervenţii chirurgicale în cadrul blocurilor operatorii sau blocului materno-infantil) pentru: medicii care nu au contract individual de muncă/contract de prestări servicii cu Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova; medicii din afara unităţii care au încheiat contract individual de muncă cu timp parţial pentru gărzi, dar nu sunt de gardă”, se arată în document.
Deşi circulara este destinată personalului medical, pacienţii au aflat de ea. Viitoarele mămici nu sunt de acord cu aceasta.
„Am ales spitalul judeţean pentru medicul ginecolog care mi-a supravegheat sarcina. Acum, când va trebui să nasc, dacă domnul doctor nu este în ziua aia de serviciu eu ce fac? Nasc cu cine este acolo?”, spune o femeie.
Şi altele îi susţin opinia: „Nu este normal, nu avem încredere în alţi medici, nu că nu ar fi la fel de buni, dar cu cei care ne supraveghează pe perioada sarcinii creăm o legătură şi tot ei ar trebui să asiste la naştere”.
Managerul SCJU Craiova, doctorul Eugen Georgescu, spune însă că viitoarele mămici trebuie să fie liniştite pentru că nimeni nu le va împiedica medicii să le asiste la naştere.
„Nici vorbă de aşa ceva! Ginecologul poate să vină, clar! Anunţă şeful de gardă pe ginecologie şi vine şi asistă pacienta. La fel se va întâmpla şi la alte secţii”, a precizat, pentru Jurnalul Olteniei, dr. Eugen Georgescu, managerul SCJU Craiova.
Circulara a fost dată după ce medicul urolog Mugur Riza, cunoscut pentru scandalurile cu colegii în care a tot fost implicat, s-a întors la serviciu, după o decizie a instanţei. El fusese dat afară din spital, pe motive disciplinare.
Întors la lucru, doctorul a continuat scandalurile, reuşind să agreseze chiar şi directorul medical al spitalului, Mihaela Cheie.

Politica