sâmbătă, septembrie 28, 2024

Ultima ora

Sport

Ministrul Muncii: Cine doreşte o pensie mai mare ar trebui să îşi mai ia un job

Pensiile ar trebui să se bazeze strict pe contributivitate, iar cine doreşte o pensie mai mare ar trebui să îşi mai ia un job şi să îşi crească veniturile, a declarat miercuri seara, la un post tv, ministrul Muncii, Marius Budăi.
„E un sistem pe care nu îl gestionează ministrul Muncii. La un moment dat s-au dat nişte legi. Noi le respectăm acum. Clar că trebuie văzute…Dacă aţi vrea să vă spun strict părerea mea, ca actual ministru al Muncii, acum eu aş spune că totul ar trebui să se bazeze pe contributivitate. Asta este strict, dacă ar fi doar după mine, Marius Budăi, totul ar fi pe contributivitate. Cât am contribuit. Vreau să am o pensie mai mare, mai îmi iau un job. De altfel, dacă vreau să am şi un venit mai mare mai îmi iau un job. Dacă vreau şi mai mult încerc să fac şi mai mult, cât pot, cât îmi permite. Eu sunt un om care am avut la un moment dat mai multe job-uri. Nu am stat numai în job-ul de la stat, din sistemul de asistenţă socială, am lucrat şi după program, deci nu e o problemă”, a spus Marius Budăi.
În cadrul aceleiași emisiuni, Budăi a vorbit și despre Pilonul II de pensii, afirmând că, o dovadă a faptului că nu se doreşte desfiinţarea acestuia este faptul că li se permite administratorilor de pensii private să investească în parteneriate public-private.
Pe lângă schimbarea precizată de ministrul Muncii, comisionul de administrare de 2,5% a fost redus la 0,5% pentru administratorii de fonduri de pensii private, de la începutul acestui an, iar comisionul pentru performanţă a fost stabilit la 0,02-07%, în funcţie de inflaţie, conform OUG nr. 114/2018. În plus, administratorii de fonduri de pensii vor trebui să-şi majoreze semnificativ, în unele cazuri şi de 20 de ori, capital social, în funcţie de valoarea activelor administrate, până la sfârşitul acestui an.

De asemenea, din septembrie, cei care au contribuit cel puţin cinci ani la Pilonul II de pensii vor putea să renunţe la cota de contribuţie de 3,75% virată către Pilonul II de pensii, iar aceasta să fie alocată pentru Pilonul I de pensii, prevede acelaşi act normativ.

Politica