Efectele exagerările din perioada Sărbătorilor, cu mese multe şi copioase, ore de masă neobişnuite, porţii mari şi gazde care nu se pot refuza, pot fi depăşite „uşor şi rapid”, fără panică, atitudine de autopedepsire, fără cântar sau înfometare, prin strategii simple şi uşor de aplicat.
Potrivit nutriționiștilor, o dietă fadă sau de înfometare este cea mai păguboasă alegere, pentru că rezultatele se obţin rapid, însă ele nu sunt de durată. După Sărbători trebuie să se revină la o dietă echilibrată, uşor redusă caloric, pentru a corecta efectul exceselor alimentare din această perioadă. Este foarte utilă şi recomandată o mărire a cantităţilor de alimente bazice, alcaline. Din dieta întregii familii nu trebuie să lipsească legume şi fructele proaspete, cereale integrale bogate în fibre, proteinele de natură superioară din peşte şi lactate fermentate (chefirul, sana, laptele bătut).
De exemplu, la micul dejun folosiți fulgi de ovăz cu fructe proaspete, musli cu suc proaspăt de grapefruit sau salată de fructe proaspete. Pentru prânz: supă sau ciorbă de legume cu fulgi integrali de secară sau de ovăz, salată de crudităţi cu seminţe de dovleac, orez fiert cu ciuperci şi salată de crudităţi, salată crudităţi cu nuci şi chefir, avocado proaspăt cu salată de rădăcinoase şi zeamă de lămâie, cartof copt în coajă, legume la cuptor. Cina ar putea consta în unul din următoarele feluri: ghiveci de legume, legume pe grill cu zeamă de lămâie şi usturoi şi file de peşte alb la grătar, chefir cu mămăliguţă, chefir cu făină de in
De asemnea, în această perioadă trebuie să fim prieteni cu apa şi ceaiul de plante. Apa ajută la eliminarea deşeurilor acumulate în colon şi un aport suficient de apă ajută la prevenirea constipaţiei. În acelaşi timp, apa nu trebuie folosită ca substitut alimentar sau pentru a linişti apetitul.
Pe de altă parte, medicul ne îndeamnă să ieşim cât mai mult la plimbare în această perioadă. Dacă vom merge pe jos câte 30 de minute, de trei ori pe săptămână, este mai benefic decât o ședință istovitoare de o oră și jumătate la sală.