duminică, octombrie 13, 2024

Ultima ora

Sport

Dezastrul se repetă. Greşeli și în manualele de matematică şi română

După ce au fost descoperite numeroase greşeli în manualele de Istorie, Geografie și Biologie de clasa a VI-a, iată că şi cel de Matematică are probleme grave.

Astfel că, în manualul de Matematică şi Explorarea Mediului pentru elevii din clasa I-a, scris de autorii Tudora Piţilă şi Cleopatra Mihăilescu, la pagina 25 este o greşeală. Iniţial, informaţia este scrisă corect, însă când propoziţia este reluată, aceasta este greşită: “Citim: 12 este mai mare decât 16”.

Nici manualul de Limba Română pentru elevii din clasa a VI-a nu a scăpat, fiind depistate mai multe greşeli de punctuaţie şi dezacorduri. De exemplu, într-un text nu se face acordul între subiect şi predicat. Astfel, propoziţia este: “Castelul medieval aveau”.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Totodată, se observă o incoerenţă la denumirea operelor literare, care sunt scrise între ghilimele, iar ulterior cu text italic.

În prezent, Ministerul Educaţiei Naţionale a format o comisie care verifică manualele elaborate pentru anul şcolar 2018-2019, iar concluziile vor fi anunţate la încheierea procesului de control.

Mai multe greşeli au fost descoperite, luna trecută, încă din primele pagini, în manualul de Geografie pentru clasa a VI-a. De exemplu, se vede cum Turnu Măgurele este poziționat, pe harta României, acolo unde până acum toți știam că este orașul Drobeta-Turnu Severin, iar Marea Moartă apare, greşit, pe hartă, în locul Mării Roșii. De asemenea, nu apare Sudanul de Sud, deși este o țară independentă încă din 2011.

Greşeli au fost depistate și în manualul de Biologie pentru elevii din clasa a VI-a. De exemplu, inima și ficatul sunt puse greșit într-o fotografie care le prezintă elevilor sistemul de organe al omului, iar vasele de sânge au când 160.000, când 96 000 de kilometri. Tot în manual apare o confuzie între mucegai și paraziți, plus concepte ca “orific” sau lob “interior” al plămânului. 

Erori apar și în manualele de Istorie pentru elevii de a VI-a, unde s-au strecurat greșeli de scriere, inversări de ani, dar și definiții greșite.

Politica