joi, septembrie 12, 2024

Ultima ora

Sport

Japonia, lovită de cel mai puternic taifun din ultimii ani

Cel puţin 11 persoane şi-au pierdut viaţa, iar alte circa 600 au fost rănite în Japonia după trecerea taifunului Jebi, cea mai puternică furtună care a lovit această ţară în ultimii 25 de ani.

Opt persoane au decedat în prefectura vestică Osaka, printre acestea numărându-se patru bărbaţi care ar fi căzut de la etajele superioare sau de pe acoperişurile clădirilor din cauza rafalelor puternice de vânt.
Alte trei persoane şi-au pierdut viaţa după ce au fost lovite de diverse obiecte luate de vânt.

De asemenea, sute de case au fost distruse total sau parţial, mai mulţi stâlpi, copaci, dar şi macarale s-au prăbuşit, unele acoperişuri au fost luate de vânt – cum a fost cazul în gara Kyoto – iar numeroase vehicule au fost avariate.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Taifunul Jebi, al 21-lea din acest sezon, cu viteze ale vântului în zona centrală de peste 160 de kilometri la oră şi de 220 de kilometri la oră la periferie, a traversat arhipelagul de la sud-vest la nord, slăbind în intensitate pe parcurs până la nivel de ciclon extra-tropical.


A fost clasificat în categoria taifunurilor „foarte puternice”, care rareori afectează în mod direct Japonia. Acesta este primul de acest tip care atinge zona de uscat din arhipelag după 1993.

Jebi a afectat două mari oraşe japoneze, Kyoto şi Osaka. Sute de zboruri, circulaţia feroviară şi a feriboturilor au fost anulate, iar mii de oameni care au rămas blocaţi în aeroportul Osaka au fost evacuaţi.

Aproximativ 800 de zboruri au fost anulate, la Nagoya şi Osaka, inclusiv cele internaţionale.

Deşi arhipelagul nipon este afectat cu regularitate de intemperii, anul 2018 a fost deosebit de dificil până acum din acest punct de vedere. În urmă cu o lună şi jumătate, ploi record care au căzut în sud-vestul ţării au provocat inundaţii catastrofale şi viituri care au ucis 220 de persoane. Un val de căldură, însoţit de o mare umiditate, s-a abătut apoi în iulie asupra Japoniei, ucigând peste 119 persoane, în timp ce alte 49.000 au fost spitalizate.

 

Sursa foto: Euronews

Politica