vineri, septembrie 13, 2024

Ultima ora

Sport

Şomajul în Dolj, în scădere

Numărul şomerilor doljeni s-a redus cu peste trei mii de persoane în prima jumătate a acestui an. Cu toate acestea, Doljul rămâne în topul judeţelor cu cea mai mare rată a şomajului.

Conform datelor prezentate de Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM), în ianuarie, numărul şomerilor din judeţ a fost de 23.578 persoane. De atunci, cifra a scăzut constant iar în luna iunie 20.122 de doljeni erau înregistraţi în evidenţele Agenţiei ca şomeri. Dintre aceştia, doar 2.064 primeau indemnizaţie.

Pentru combaterea şomajului, Agenţia oferă servicii de informare, consiliere și orientare în carieră a persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă, servicii gratuite de mediere a muncii în vederea plasării pe locurile de muncă vacante existente pe plan local şi instruirea în modalităţi de căutare a unui loc de muncă, dar şi servicii gratuite de formare profesională.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Pe de altă parte, reprezentanţii AJOFM Dolj reamintesc că, în vară, a fost modificat cuantumul subvenţiilor acordate angajatorilor.

Angajatorii care încadrează în muncă, pe durată nedeterminată, absolvenţi ai unor instituţii de învăţământ primesc lunar, pe o perioadă de 12 luni, pentru fiecare absolvent încadrat o sumă egală cu 2.250 lei (anterior fiind 900 lei), indiferent de studiile acestora. Angajatorii care încadrează în muncă, pe perioadă nedeterminată, şomeri în vârstă de peste 45 de ani sau şomeri care sunt părinţi unici susţinători ai familiilor monoparentale primesc lunar, pe o perioadă de 12 luni, pentru fiecare persoană angajată din aceste categorii, o sumă egală cu 2.250 lei (anterior fiind 900 lei), cu obligaţia menţinerii raporturilor de muncă sau de serviciu cel puţin 18 luni.

Angajatorii care încadrează în muncă, potrivit legii, şomeri care, în termen de 5 ani de la data angajării, îndeplinesc, conform legii, condiţiile pentru a solicita pensia anticipată parţială sau de acordare a pensiei pentru limită de vârstă, dacă nu îndeplinesc condiţiile de a solicita pensia anticipată parţială, beneficiază lunar, pe perioada angajării, până la data îndeplinirii condiţiilor respective, de o sumă egală cu 2.250 lei, acordată din bugetul asigurărilor pentru şomaj”, arată AJOFM Dolj.

Totodată, reprezentanţii Agenţiei arată că la această dată au în evidenţe o listă cu 1.487 de locuri de muncă disponibile.

Politica