marți, septembrie 10, 2024

Ultima ora

Sport

Copil de 4 ani mort la spitalul din Motru. Grădinița și școala, închise din cauza meningitei

Un băiețel de doar 4 ani din Motru a sfârșit în mâinile medicilor, joi dimineața, după ce părinții l-au adus în stare gravă la unitatea medicală din municipiu. Cadrele medicale au reușit să îi acorde primul ajutor doar pentru câteva minute, copilul intrând imediat în stop cardio-respirator. În acest interval de timp, conform medicilor, tot corpul i s-a acoperit de pete violacee, diagnosticul pus fiind meningită meningococică. Spitalul din Motru este în carantină până la finalul anchetei derulate de către DSP Gorj. De asemenea, polițiștii gorjeni au deschis un dosar penal în acest caz pentru moarte suspectă.

Cu ocazia primelor verificări, pe trupul micuțului nu au fost depistate urme de violență sau alte lovituri care să-i aducă sfârșitul atât de repede. Trupul neînsuflețit a fost transportat la Institutul de Medicină Legală Gorj în vederea efectuării necropsiei.

Poliția a fost anunțată de către una dintre asistentele medicale ale unității spitalicești din Motru.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Asistenta a povestit că băiețelul în vârstă de patru ani a fost adus la unitatea medicală, în jurul orei 6.45, în stare febrilă de către părinți și în scurt timp a intrat în stop cardio-respirator. S-au efectuat manevre de resuscitare, însă s-a declarat decesul acestuia. Corpul a fost ridicat de reprezentanții IML Gorj pentru efectuarea necropsiei. În caz se efectuează cercetări pentru moarte suspectă”, au precizat reprezentanții IPJ Gorj.

Spitalul, în carantină

Spitalul din Motru este în carantină, deoarece boala este contagioasă. DSP Gorj face o anchetă epidemiologică în acest caz și până la aflarea rezultatului final a fost luată decizia ca atât grădinița frecventată de micuț cât și Clubul elevilor unde mergea fratele acestuia să fie și ele închise. Recomandarea medicilor este ca populația din Motru să nu intre în panică. Dacă au simptome specifice bolii, respectiv febră, dureri de cap, greață, vărsături, somnolență sau iritații, oamenii sunt rugați să se prezinte la medicul de familie.

O echipă din cadrul Direcției de Sănătate Publică Gorj a mers la Motru  pentru efectuarea unei anchete epidemiologice. Când vom avea un rezultat al verificărilor derulate în acest caz, vom face o informare”, a precizat Elena Pițian, purtătorul de cuvânt al DSP Gorj.

Cum se transmite boala. Simptome

Meningita este contagioasă prin strănut, tuse sau prin folosirea aceleiași lingurițe fără a o spăla. Afecțiunea apare, de obicei, la copii, adolescenți și adulți tineri, dar și oamenii în vârstă și cei care au probleme de sănătate sunt supuși riscului de a face boala. Cele mai comune simptome în rândul adolescenților și adulților tineri sunt: o înțepătură și o durere a gâtului, mai ales când încearcă să își ducă bărbia la piept, febră, durere de cap, vomă, stare de somnolență sau crize. Copiii, adulții în vârstă și persoanele cu probleme medicale se pot confrunta cu alte probleme. Astfel, bebelușii vor fi morocănoși și vor refuza să mănânce, vor plânge când vor fi ținuți în brațe, iar în unele cazuri, pot avea iritații pe piele. La copii, simptomele pot fi confundate cu cele ale unei răceli, pot tuși și pot avea probleme de respirație. Adulții în vârstă și oamenii cu probleme de sănătate pot avea doar o ușoară durere de cap și febră.

Politica